Hlavní obsah

Pro fastfood v Británii pracovali čeští moderní otroci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Oběti mnohdy odpracovaly 70–⁠⁠⁠⁠⁠⁠100 hodin týdně, peníze jim ale gang většinou sebral. Ilustrační foto.

Bratři Ernest a Zdeněk Drevenakovi nutili své oběti k práci pro britský McDonald’s a továrnu dodávající pečivo. Společnosti nicméně přehlížely signály, že něco není v pořádku. Vykořisťování probíhalo čtyři roky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V jedné z poboček řetězce s rychlým občerstvením McDonalds a v továrně dodávající Pitta chleba pro velké supermarkety nuceně pracovalo 16 Čechů. Informuje o tom server BBC, který situaci popisuje jako moderní otroctví, které zahrnuje nucené práce, vykořisťování nebo obchodování s lidmi. Češi podobnému chování čelili čtyři roky.

Společnosti podle britského zpravodajského serveru přehlížely signály, že jsou Češi oběťmi nekalých praktik. Čtyřem mužům byla například vyplácena mzda na jeden bankovní účet, oběti vykořisťování také mnohdy pracovaly déle, než povoluje zákon. Jeden z poškozených tak pracoval i 30 hodin vkuse, jiní zase odpracovali až 100 hodin týdně.

Společnost McDonald’s UK v reakci na případ uvedla, že zlepšila systémy pro odhalování „potenciálních rizik“, zatímco Britské maloobchodní konsorcium uvedlo, že jeho členové se z případu poučí.

Všechny oběti byly zranitelné, většinou šlo o osoby bez domova nebo závislé. Papírově měly vydělávat alespoň zákonem stanovenou minimální mzdu, gang jim ale téměř celou mzdu sebral. A zatímco oběti žily ve stísněných podmínkách – například v nevytápěném karavanu – členové zločinecké sítě si pořizovali luxusní auta, šperky nebo nemovitosti v České republice.

Dohnali je doma a přivezli zpět

Obětem se několikrát podařilo utéct domů, členové gangu je ale vždy vypátrali a dovezli zpět do Spojeného království. Vykořisťování skončilo v říjnu 2019 poté, co oběti kontaktovaly policii v České republice, která následně dala tip svým britským kolegům. Šest členů rodinné sítě vykořisťovatelů bylo už odsouzeno ve dvou trestních řízeních, která byla kvůli pandemii koronaviru odložena.

„Opravdu mě znepokojuje, že bylo přehlédnuto tolik varovných signálů a že společnosti možná neudělaly dost pro ochranu zranitelných pracovníků,“ řekla Dame Sara Thorntonová, bývalá nezávislá komisařka pro boj proti otroctví, která přezkoumala zjištění BBC.

Stejně jako mnoho dalších obětí byl i Pavel bezdomovcem v České republice, když ho gang v roce 2016 oslovil. Říká, že ho nalákali na falešný příslib dobře placené práce ve Spojeném království, kde v té době mohl legálně pracovat. Skutečnost, kterou zažil, však podle něj zanechala trvalé jizvy.

Podle jeho slov mu vykořisťovatelé dávali v hotovosti jen několik liber denně, přestože v pobočce McDonald’s pracoval 70 hodin týdně. Gang – vedený bratry Ernestem a Zdeňkem Drevenakovými – zabavil všem svým obětem pasy a ovládal je pomocí strachu a násilí, popsala policie. „Měli jsme strach,“ sdělil Pavel.

„Zacházeli s nimi jako s dobytkem“

Podle inspektorky Melanie Lillywhiteové, která se případem zabývá, zacházel gang s poškozenými „jako s dobytkem“ a krmil je jen tolik, „aby je udržel na životě“. Oběti zároveň nesměly používat telefon a byly sledovány kamerovým systémem.

Ačkoli byl gang odsouzen u soudu, Pavel se domnívá, že část odpovědnosti nese i McDonald’s. „Cítím se částečně zneužit společností McDonald’s, protože nekonala,“ řekl.

Pekařská společnost Speciality Flatbread Ltd. ukončila činnost. Pečivo dodávala společnostem jako Co-op, Marks & Spencer nebo Tesco. Společnost Sainsbury’s s pekárnou také spolupracovala, její služby ale přestala využívat už v roce 2016. Ostatní společnosti přestaly zboží odebírat až po záchraně obětí policií v roce 2019.

Doporučované