Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Příroda si nárokuje svá práva.“ Ikonické pláže v Normandii ohrožuje eroze

Foto: Shutterstock.com

Stokilometrový úsek normandského pobřeží byl svědkem vylodění spojeneckých vojsk v takzvaný Den D 6. června 1944.

Francie se připravuje na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii. Odborníci varují, že historické pláže jsou v ohrožení – v důsledku klimatických změn stoupají hladiny moře, které by je mohlo zaplavit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvě třetiny normandského pobřeží podléhají erozi a tamní křídové útesy ustupují průměrnou rychlostí 20–25 cm za rok. Informace ze zprávy o klimatických změnách v Normandii přinesl francouzský server RFI. Klimatické změny tak ohrožují pobřeží, na kterém se 6. června 1944 vylodila spojenecká vojska v rámci operace Overlord.

Křídové útesy a duny podléhají erozi, zatímco bažinám hrozí zatopení. „Místo trpí erozí i rizikem záplav,“ řekl agentuře AFP Régis Leymarie, geograf z Pobřežní konzervatoře v Normandii. „Blíží se konec historických míst, jak jsme je znali. Příroda si bude znovu nárokovat svá práva,“ dodává.

V Graye-sur-Mer moře vyvrátilo celé bunkry. Místní a historici se obávají, že měnící se krajina zničí důležité památky a připomínky války. Během bitvy o Normandii spojenecká vojska zahájila úspěšnou invazi do Německem okupovaného území západní Evropy. Den 6. červen je nazýván Dnem D.

Bessinské útesy, kde německé dělostřelecké baterie ostřelovaly pláže z těžko přístupných výběžků, jako je Pointe du Hoc, postupně chátrají pod vlivem vln, mořské soli, tání a opětovného zamrzání.

„Nemáme právo pokládat kameny nebo dělat cokoli, abychom zastavili postup moře,“ řekl starosta Sainte-Marine-du-Mont Charles Vallavieille agentuře AFP. „Zákon chrání hráze, ale ne duny. Nemůžeme se dočkat pomoci, jde o problém, který se týká celého pobřeží,“ říká Vallavieille.

Doporučované