Hlavní obsah

Princezna Kate dokončila chemoterapii, plánuje návrat na veřejnost

Foto: X.com/@KensingtonRoyal

Princezna Kate s manželem Williamem a dětmi.

aktualizováno •

Ve zprávě zveřejněné na síti X Kate píše, jak byly poslední měsíce náročné pro ni i její rodinu. Dodala, že k plnému zotavení povede ještě dlouhá cesta.

Článek

Britská princezna Kate dokončila preventivní léčbu chemoterapií. Koncem roku chce uskutečnit několik veřejných setkání, napsala agentura Reuters.

„Nedokážu ani popsat, jaká je to úleva, konečně dokončit chemoterapii,“ uvedla princezna z Walesu v osobní zprávě, kterou zveřejnila její kancelář. Dodala však, že k plnému zotavení ale povede ještě dlouhá cesta.

Ve zprávě rovněž píše, že posledních devět měsíců léčby bylo pro ni i její rodinu nesmírně těžkých. Součástí oznámení bylo také video, v němž vystupuje její manžel, korunní princ William, a jejich tři děti.

„Život, jak ho známe, se může v jednom momentu úplně změnit a musíme proto hledat způsob, jak se v jeho rozbouřených vodách pohybovat,“ řekla Kate ve videu. „William a já jsme se v těchto těžkých časech naučili vážit si věcí, které jsme předtím považovali za samozřejmost.“

Léčba rakoviny je podle ní velmi komplexní, děsivá a nepředvídatelná.

Princezna dále uvedla, že by se později v tomto roce ráda zúčastnila několika akcí, například každoroční vzpomínkové bohoslužby v Kenotafu, přiblížil server BBC.

To, že má rakovinu, oznámila letos v březnu prostřednictvím videa. V lednu podstoupila kvůli neupřesněnému problému operaci břicha. Ta proběhla úspěšně, pooperační testy však ukázaly přítomnost rakoviny. Lékařský tým proto Kate doporučil preventivní chemoterapii.

Její zdravotní stav se stal předmětem diskuzí kvůli fotkám, které zveřejnila. Lidé si na nich povšimli několika detailů, jako umazaného rukávu či zvláštní polohy rukou. To vyvolalo spekulace o tom, že snímky jsou upravené. Veřejnost totiž Catherine neviděla už od konce prosince, což vedlo ke vzniku mnoha konspiračních teorií o tom, co se vlastně v královské rodině děje.

Kate se ke svému zdravotnímu stavu naposledy vyjádřila v červnu. Uvedla, že dělá velké pokroky. Ve stejný měsíc se také poprvé od prosince 2023 objevila na veřejnosti, když se zúčastnila vojenské přehlídky Trooping the Colour, která se v Londýně každoročně koná u příležitosti takzvaných oficiálních narozenin britského panovníka.

Doporučované