Hlavní obsah

Prigožin vyhrožuje europoslancům. Posílá jim zakrvavené kladivo

Spolupracovník šéfa vagnerovců předává kladivo proválečnému blogerovi, kterého ruská média spojují s Prigožinovou trollí farmou. Video: twitter/Sota_Vision

 

Reklama

Zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin tvrdí, že poslal do Evropského parlamentu kladivo s umělými skvrnami od krve. Gesto je zřejmě připomínkou vraždy jednoho ze „zrádců“. Zbraň do parlamentu dosud nedorazila.

Článek

Jevgenij Prigožin, jeden z blízkých spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina a zakladatel nechvalně proslulé Vagnerovy skupiny, řekl, že nechal poslat do Evropského parlamentu kladivo.

Gesto přichází v době, kdy Evropský parlament schválil rezoluci, která označuje Rusko za stát podporující terorismus kvůli záměrným útokům ruské armády na ukrajinské cíle (podrobněji zde).

Europoslanci současně vyzvali unijní orgány, aby zařadily na seznam teroristických organizací právě Vagnerovu skupinu a některé další jednotky bojující po boku ruských sil na Ukrajině.

Později se na sociálních sítích objevilo video, které ukazuje, jak Prigožinův právník Igor Jelisejev předává kladivo ruskému proválečnému blogerovi. Nástroj s umělými krvavými skvrnami na rukojeti je ukrytý v pouzdru na housle.

Blogera ruská média dříve spojovala s Prigožinovou trollí farmou, která měla ovlivňovat veřejné mínění v západních státech. Jeho úkolem je doručit kladivo do parlamentu, informovala Prigožinova společnost Concord.

Vagnerovci zveřejnili záběry popravy kladivem

Video zachycuje otřesné praktiky žoldácké skupiny. Její zakladatel a blízký Putinův souputník Jevgenij Prigožin k násilí vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“. Později se od vraždy distancoval.

Výhružné gesto je podle deníku The Moscow Times odkazem na video, jež zachycovalo popravu vojáka vagnerovců, jehož zajali Ukrajinci a pak ho spolu s dalšími Rusy vyměnili za ukrajinské vojáky.

Prigožin vraždě bojovníka Jevgenije Nužina nejdříve aplaudoval. Na záběry reagoval tím, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“.

Později se ale od vraždy distancoval a nechal zveřejnit písemný podnět, kterým se obrátil na ruského generálního prokurátora Igora Krasnova, aby nechal prošetřit okolnosti Nužinovy násilné smrti. Z činu nakonec bez důkazů obvinil CIA.

Vagnerova skupina využívá kladivo k vraždám svých vězňů často. V minulosti se objevilo podobné video, kde žoldnéři stejným způsobem zabili člověka v Sýrii.

Reklama

Doporučované