Hlavní obsah

Při protiválečném protestu v Melbourne byly zatčeny desítky demonstrantů

Foto: Shutterstock.com

Demonstrace zaměřené proti Mezinárodní výstavě pozemních sil se zúčastnilo asi 1200 lidí. Ilustrační fotografie

Při protiválečné demonstraci v australském Melbourne byly zatčeny desítky lidí. Policisté uvedli, že byli zděšeni násilným chováním aktivistů protestujících proti výstavě zbraní.

Článek

Desítky lidí byly zatčeny po střetu s policií na protiválečné demonstraci v Melbourne, informuje BBC. Policie uvedla, že je jednáním některých demonstrantů, kteří zaútočili na výstavu vojenského materiálu, zděšena. Obvinila je z házení kamenů, hnoje či lahví s kyselinou na policisty. Demonstranti naopak tvrdili, že policie postupovala násilně a použila zábleskové granáty a dráždivé spreje, aby dostala dav pod kontrolu.

Podle úřadů se demonstrace zaměřené proti Mezinárodní výstavě pozemních sil zúčastnilo asi 1200 lidí, z nichž mnozí měli palestinské vlajky a zpívali propalestinské chorály.

Policie před akcí, které se má v nadcházejících dnech zúčastnit více než 1000 společností z 31 zemí, očekávala nepokoje. Na výstavě, která není přístupná veřejnosti, se setkávají vojenské, obranné, vládní, vědecké a průmyslové delegace z celého světa.

Místní média informovala, že v Melbourne jsou vystavena děla, nákladní automobily a poloautomatické zbraně. Aktivisté uvedli, že protestují, protože mnohé z vystavených zbraní používají izraelské ozbrojené síly v Gaze.

Premiér Anthony Albanese násilnosti odsoudil a prohlásil, že Australané mají právo protestovat, ale musí to být klidnou formou. „Házením předmětů na policii nevyjádříte, že jste proti obrannému vybavení,“ řekl Albanese místním médiím. „Policisté mají svou práci a měli by být vždy respektováni.“

Ze zveřejněných záběrů bylo vidět, jak demonstranti tlačí popelnice na policisty, zapalují ohně a blokují silnice. Přibližně dvacet policistů bylo ošetřeno kvůli zraněním, která během nepokojů utrpěli, uvedl vrchní komisař policie státu Victoria Shane Patton. Dodal, že při střetech bylo 39 lidí zatčeno.

Komisař Patton obvinil ty, kteří stáli za násilnostmi, z pokrytectví a dodal, že podle vlastních slov chtějí demonstranti protestovat proti válce, takže by měli být proti násilí.

Doporučované