Hlavní obsah

Při požáru na thajském tržišti zemřelo 1000 zvířat. Příčinou byl zkrat

Foto: Profimedia.cz

Chatuchak, kde se v úzkých uličkách tísní desítky tisíc obchodů, je jedním z největších trhů v jihovýchodní Asii.

Podle předběžné inspekce požár poškodil většinu ze 118 obchodů v zóně pro domácí zvířata, která se rozkládá na ploše asi 1400 metrů čtverečních. Mnohé organizace zabývající se ochranou zvířat přitom existenci trhu kritizují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při úterním požáru na slavném bangkockém tržišti Chatuchak pod širým nebem zahynulo přibližně 1000 zvířat a téměř 100 obchodů bylo zničeno. V zóně pro domácí zvířata uhořeli v klecích ptáci, psi, kočky a hadi, mezi zvířaty byly také krysy, krajty a gekoni, informoval web BBC.

Požár vznikl v důsledku elektrického zkratu, uvedly úřady a dodaly, že nebyly hlášeny žádné oběti na životech ani žádná zranění.

„Když jsem sem přišel, všechno bylo pryč, všechno shořelo,“ řekl BBC Amporn Wannasut, majitel obchodu, který po upozornění na požár spěchal na trh. „Nemohl jsem nic dělat, protože i uvnitř byla tma. Nemohl jsem jim vůbec pomoci. Všichni byli pryč,“ dodal dvaačtyřicetiletý muž, který jako domácí mazlíčky prodával například želvy, krajty či hroznýše královské.

Chatuchak je největší a nejznámější thajský víkendový trh. Podle BBC každou sobotu a neděli přiláká téměř 200 000 turistů. Část trhu, kde se prodávají domácí zvířata, je však otevřena i přes týden. Tvoří asi čtyři z 27 sekcí trhu a je pravděpodobně jeho nejkontroverznějším obchodem.

Incident vyvolal nové výzvy směrem k úřadům, aby zónu pro zvířata v zájmových chovech, která je dlouhodobě kritizována za špatné životní podmínky zvířat, uzavřely.

Mnohé organizace zabývající se ochranou zvířat existenci trhu kritizují. Nadace přátel divoké přírody v Thajsku označila trh Chatuchak za „ostudu Bangkoku“. „Mnoho těchto nebohých zvířat je do země pašováno, často nelegálně. Je to nemorální, kruté, představuje to zdravotní a bezpečnostní riziko a je to zcela zbytečné,“ řekl ředitel nadace Edwin Wiek s tím, že „správa metropole Bangkoku musí jednat a zastavit toto nesmyslné týrání zvířat“.

Doporučované