Hlavní obsah

Při pouti do Mekky letos podle AFP zemřelo více než 570 lidí

Foto: Shutterstock.com

Poutníci většinou zemřeli na „nemoci z horka“. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Účastníci poutě si stěžovali na velmi vysoké teploty, které v nejposvátnějším městě přesahovaly 50 stupňů Celsia.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky neboli hadždž zemřelo podle agentury AFP nejméně 577 lidí. Agentura o tom informovala na základě svých propočtů, které se opírají o údaje z jednotlivých zemí. Do jedné z největších márnic v Mekce podle AFP bylo převezeno 550 těl.

S odkazem na dva arabské diplomatické zdroje AFP dříve napsala že mezi mrtvými je nejméně 323 egyptských poutníků, z nichž většina zemřela v důsledku veder, která nyní v Saúdské Arábii panují. U celkové bilance není jasné, v kolika případech šlo o úmrtí kvůli horku.

Jeden z arabských diplomatů uvedl, že všech více než 300 egyptských poutníků podlehlo „nemocem z horka“ s výjimkou jednoho, který zahynul v tlačenici. Počet zemřelých podle tohoto zdroje sdělila márnice v Mekce.

Pouť do Mekky, která je symbolickým napodobením posledního putování proroka Mohameda, je jedním z pilířů islámu a aspoň jednou za život by ji měl vykonat každý muslim, pokud mu to zdraví dovolí. Miliony věřících absolvují velkou pouť (hadždž), která se koná každý rok v daném termínu, nebo malou pouť (umra), kterou lze podniknout ve zbytku roku.

Podle saúdskoarabských úřadů se letos hadždž zúčastnilo přibližně 1,8 milionu poutníků, z toho 1,6 milionu ze zahraničí. Účastníci si stěžovali především na velmi vysoké teploty. V sobotu se poutníci například zúčastnili modliteb na kopci Arafát, kde rtuť teploměru vystoupala na 46 stupňů, a podle AFP teploty v nejposvátnějším městě islámu místy dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

Doporučované