Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Při nedělním izraelském úderu v Sýrii zemřel íránský vojenský poradce

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Zabitým důstojníkem elitní složky íránských ozbrojených sil je podle agentury SNN Sajíd Abjar. Jeho přesná hodnost a další podrobnosti ale nebyly oznámeny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při nedělním vzdušném úderu v Sýrii byl zabit poradce z řad Íránských revolučních gard. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odkazem na íránskou polooficiální tiskovou agenturu SNN, která útok připsala Izraeli.

SNN zabitého důstojníka elitní složky íránských ozbrojených sil identifikovala jako Sajída Abjara. Neuvedla však jeho přesnou hodnost ani další podrobnosti.

Izrael podobné zprávy o úderech na území Sýrie obvykle nekomentuje a ani k tomuto incidentu se bezprostředně nevyjádřil.

Izrael už řadu let podniká útoky proti cílům v Sýrii, které vyhodnotí jako napojené na Írán. Vliv Teheránu v Sýrii vzrostl poté, co se v občanské válce, která touto zemí zmítá už od roku 2011, postavil na stranu prezidenta Bašára Asada. Množství údajných izraelských úderů na území Sýrie pak prudce stouplo od vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou Izrael vede proti rovněž Íránem podporovanému hnutí Hamás v odvetě za říjnový teroristický útok. Při úderu na íránský konzulát přímo v hlavním městě Damašku z 1. dubna zemřelo sedm vysoce postavených příslušníků Íránských revolučních gard včetně dvou generálů.

Při jiném vzdušném úderu v Sýrii, k němuž došlo v pondělí na severu země, zemřelo nejméně 12 syrských provládních bojovníků, oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která i tento útok přisoudila stejně jako syrská státní média Izraeli.

Související témata:

Doporučované