Hlavní obsah

Prezidentský kandidát Kennedy: Odložil jsem mrtvé medvídě do Central Parku

Foto: Shutterstock.com

Kennedyho v průzkumu favorizovalo osm procent voličů.

V roce 2014 bylo v křoví Central Parku nalezeno mrtvé medvídě. Pro Newyorčany se stalo záhadou, pro policii předmětem vyšetřování. O deset let později se k incidentu přiznal současný kandidát na prezidenta Robert F. Kennedy Jr.

Článek

Nezávislý kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy Jr. v neděli ve videu zveřejněném na internetu uvedl, že před deseti lety odhodil v newyorském Central Parku mrtvého mladého medvěda, kterého naaranžoval tak, aby vypadal, že ho srazilo kolo. Informovala o tom agentura Reuters.

Americký právník a synovec bývalého prezidenta Spojených států J. F. Kennedyho je známý odpůrce očkování a šiřitel častých dezinformací spojených s touto tematikou. Nyní coby nezávislý kandiduje na prezidenta USA. Ve videu, které uveřejnil na sociální síti X, se pokusil předběhnout dosud nezveřejněný článek časopisu New Yorker, který se ho na mrtvého medvěda zeptal.

V klipu sedí Kennedy u kuchyňského stolu společně s kontroverzní americkou komičkou Roseanne Barrovou. Popisuje okolnosti, které vedly k incidentu, jenž se před deseti lety stal pro obyvatele New Yorku záhadou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mrtvý medvěd v Central Parku, v jehož blízkosti leželo kolo.

Kennedy na videu uvedl, že v roce 2014 jel autem do Hudson Valley ve státě New York, když žena v dodávce před ním srazila mladého medvěda a zabila ho. Kennedy pak tělo medvěda naložil na zadní sedadlo svého auta a odvezl ho z daného místa s tím, že ho doma stáhne z kůže a jeho maso uskladní.

Stát New York sice povoluje lidem vzít si medvěda zabitého na silnici, ale zákon stanoví, že člověk musí informovat orgány činné v trestním řízení nebo státní odbor ochrany životního prostředí, aby trofej získal, upozornila společnost BBC.

Po pozdní večeři v New Yorku v restauraci Peter Luger Steak House však podle svých slov Kennedy musel jet rovnou na letiště a nechtěl nechat medvěda ve svém voze. „Měl jsem v autě staré kolo, o které mě někdo požádal, abych se ho zbavil. Řekl jsem: ‚Pojďme dát medvěda do Central Parku a uděláme to tak, aby to vypadalo, že ho srazilo kolo,‘“ řekl. Představa, jak bude „zábavné“, až v parku medvěda někdo najde, ho pobavila i zpětně.

Poté, co bylo tělo medvěda v Central Parku nalezeno, policie zahájila trestní vyšetřování. V případu bylo podezření na nečistou hru, uvedla tehdy agentura Reuters. Státní úředníci zabývající se ochranou přírody později dospěli k závěru, že medvídě bylo pravděpodobně sraženo a zabito vozidlem.

Kennedy ve videu uvedl, že se ho na incident ptal časopis New Yorker, který o něm plánuje napsat „velký článek“. New Yorker na e-mailovou žádost o komentář okamžitě nereagoval. K incidentu se bezprostředně nevyjádřila ani Kennedyho kampaň.

V nedávném průzkumu agentury Reuters/Ipsos by Kennedymu dalo hlas osm procent voličů. Před volbami, které se konají 5. listopadu, se však ještě musí do voleb v mnoha státech kvalifikovat.

Doporučované