Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Prezidentské volby na Srí Lance vyhrál levicový kandidát Disanajake

Foto: Rakhitha_w, Shutterstock.com

Pohled na srílanské město Kolombo.

Pětapadesátiletý Disanajake obdržel 43,2 procenta hlasů. Jako nová hlava státu slibuje snížit daně z příjmu a snížit i DPH na potraviny a léky. Také se pokusí vyjednat změnu části podmínek v dohodě s Mezinárodním měnovým fondem.

Článek

V sobotních prezidentských volbách na Srí Lance zvítězil levicový kandidát Anura Kumara Disanajake, který získal popularitu jako lídr protivládních protestů v roce 2022. Oznámila to v neděli podle agentury AFP volební komise. Voliči tak odmítli starou politickou gardu, kterou viní z hospodářských problémů země, napsala agentura AP.

„Toto vítězství je vítězstvím všech,“ uvedl Disanajake na síti X. „Společně jsme připraveni přepsat dějiny Srí Lanky,“ dodal.

Disanajake obdržel 43,2 procenta hlasů. Druhý skončil lídr největší opoziční parlamentní strany Sadžith Premadasa se ziskem 32,7 procenta hlasů. Třetí příčku obsadil s velkým odstupem současný prezident Ranila Vikremesinghe, pro kterého se vyslovilo pouze 17,2 procenta voličů, píše AFP.

Vikremesinghe v neděli uznal svou porážku a poblahopřál svému soupeři k vítězství. „S velkou láskou a úctou k mému milovanému národu svěřuji jeho budoucnost do rukou nového prezidenta,“ uvedl.

Pětapadesátiletý dlouholetý poslanec Disanajake je od roku 2014 lídrem strany Lidová osvobozenecká fronta (JVP), která bývá označovaná jako marxistická. Jeho kritici mají obavy, že v případě, že se stane prezidentem, zruší dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Díky ní získala Srí Lanka pomoc, která pomohla této 22milionové zemi z nejhorší ekonomické krize za několik desetiletí. Vláda ale musela zavést úsporná opatření a také výrazně zvýšila daně.

Člen vedení JVP ale agentuře AFP řekl, že Disanajake neplánuje zrušení dohody s MMF, avšak bude se snažit vyjednat změnu části podmínek čtyřletého záchranného plánu. Disanajake slibuje také snížit daně z příjmu, které se za předchozí vlády zdvojnásobily, a snížit i DPH na potraviny a léky.

Současnému prezidentovi sebralo hlasy voličů zřejmě zvýšení daní a také úsporná opatření, která jeho vláda zavedla kvůli dohodě s MMF. Někteří ho kritizovali také za to, že se do úřadu dostal a u moci držel díky straně podporované klanem Radžapaksů.

Sobotní volby byly prvními přímými volbami prezidenta od protivládních protestů z roku 2022. Současný prezident byl zvolen parlamentem, aby dokončil mandát hlavy státu svržené protesty. Předchozí přímé volby se konaly v roce 2019.

Související témata:
Levice (politická strana)

Doporučované