Hlavní obsah

Prezident Pavel: Výměna vězňů mezi Ruskem a USA je pozitivní signál

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Podle prezidenta Petra Pavla je výměna vězňů mezi Ruskem a USA signál, že mocnosti jsou schopné spolu komunikovat. Rusko propustilo celkem 16 lidí, mezi nimi jsou například novináři Gershkovich a Kurmaševová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výměna vězňů mezi Ruskem a Spojenými státy je pozitivní signál, že jsou spolu obě země schopny komunikovat, řekl novinářům prezident Petr Pavel. Nebude ale znamenat nějaký zásadní zahraničněpolitický průlom, míní. O tom, že si země vyměňují vězně, s odvoláním na své zdroje informovala světová média. Bílý dům následně výměnu vězňů s Ruskem potvrdil.

Bílý dům v prohlášení zmiňuje, že se do Spojených států vrací novináři Evan Gershkovich a Alsu Kurmaševová, bývalý voják Paul Whelan a ruský opozičník Vladimir Kara-Murza. Celkem bylo podle Washingtonu z Ruska při výměně vězňů propuštěno 16 lidí.

Kurmaševová před zadržením v Rusku žila v Česku a pracovala pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). K jejímu propuštění vyzval v březnu během debaty na půdě Rady bezpečnosti OSN český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Lipavský osvobození několika lidí vězněných z politických důvodů v Rusku formou výměny za ruské občany vězněné v zahraničí uvítal. „Mám radost, že se Alsu shledá s rodinou. Způsob, kterým Rusko zachází s nezávislými novináři, je opravdu nepřijatelný. Česká diplomacie bude nadále pracovat na tom, aby se politickým vězňům dostalo spravedlnosti a svobody,“ sdělil ČTK.

„Já bych neřekl, že to bude znamenat nějaký zásadní zahraničněpolitický průlom, ale je to určitě pozitivní signál, že ty dvě země jsou schopny spolu komunikovat,“ řekl Pavel.

Diplomaté či vojáci spolu na pracovní úrovni podle Pavla hovoří i v těch nejhorších časech, aniž se komunikaci dává velká publicita. „Má za cíl vyhnout se nějakému nenadálému nárůstu napětí, které by mohlo vzejít třeba z nepochopení akcí nebo reakcí druhé strany,“ řekl. Taková komunikace je podle něj žádoucí. „A výměna vězňů je určitě pozitivní signál z obou stran,“ dodal.

Související témata:

Doporučované