Hlavní obsah

Prezident Herzog se omluvil, že Izrael loni 7. října neochránil své občany

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pietní místo hudebního festivalu Nova, Izrael - Gaza.

Prezident Herzog na vzpomínkové akci jménem Izraele poprosil příbuzné obětí útoku ze 7. října o odpuštění. „Stojím zde jako prezident státu Izrael a omlouvám se,“ řekl.

Článek

Izraelský prezident Jicchak Herzog se dnes na vzpomínkové akci v Jeruzalémě omluvil za to, že stát nedokázal ochránit své občany před útokem teroristického hnutí Hamás z loňského 7. října, při němž bylo na několika místech na jihu Izraele zabito celkem na 1200 lidí. Informovala o tom agentura DPA.

„Je nám líto, že jsme nedokázali ochránit vaše příbuzné, je nám líto, že jsme porušili tu nejzákladnější smlouvu mezi státem a jeho občany, totiž o ochraně jejich života a bezpečnosti,“ řekl Herzog.

DPA připomíná, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu dosud o odpuštění nepožádal. Sice přiznal chyby státního aparátu, ale vyšetřování odpovědnosti chce nechat až na dobu po skončení války.

Netanjahu se dnes ve městě Ramat Hašaron zúčastnil jiné ceremonie na památku obětí útoku Hamásu. Jeho proslov krátce po začátku akce narušili protestující, kteří na něj pokřikovali „Styď se“ a vyvolali potyčky, takže Netanjahu byl nucen svou řeč zastavit. Významnou vzpomínkovou akci přenášela televize a mezi protestujícími byli příbuzní obětí.

Mnoho Izraelců viní Netanjahua ze selhání, která umožnila útok Hamásu z loňského 7. října, a také ho činí odpovědným za to, že se dosud nevrátili domů zbývající rukojmí zadržovaní Hamásem.

Izrael v úzkém pobřežním Pásmu Gazy, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vede válku proti teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok. Palestinští ozbrojenci před rokem v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších zhruba 250 odvlekli na palestinské území jako rukojmí. Uvnitř Pásma Gazy je podle odhadů stále asi 100 rukojmích, z nichž je asi třetina po smrti, uvedla agentura AP.

Poslední tři týdny vede Izrael v severní části Pásma Gazy rozsáhlou leteckou a pozemní ofenzivu, kterou zdůvodnil tím, že se tam jednotky Hamásu přeskupily. Při nejnovějších bojích ve více než rok trvající válce z hlavního města Gaza uprchly desetitisíce lidí a stovky dalších tam zahynuly.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes prohlásil, že je katastrofální situaci na severu Pásma Gazy šokován a Izrael vyzval k umožnění přístupu humanitární pomoci.

„Generální tajemník je šokován otřesným počtem mrtvých a zraněných a rozsahem ničení na severu, kde jsou civilisté uvězněni pod sutinami, nemocní a zranění se musejí obejít bez životy zachraňující lékařské péče a rodinám chybějí potraviny a střecha nad hlavou,“ uvedla OSN. Nouze palestinských civilistů, kteří jsou na severu Gazy obklíčeni, je podle jejího prohlášení nesnesitelná.

Doporučované