Hlavní obsah

Převrácený tanker u Trinidadu a Tobaga se podařilo vytáhnout na hladinu

Foto: Shutterstock.com

Ropný tanker, ilustrační fotografie

Převrácený ropný tanker, který způsobil rozsáhlou ropnou skvrnu u pobřeží karibského ostrovního státu Trinidad a Tobago, byl vytažen na hladinu. Před jeho převezením do Port of Spain ho nejprve očistí potápěči.

Článek

Tanker, který se v únoru převrátil u Trinidadu a Tobaga a způsobil velkou ropnou skvrnu, byl vytažen na hladinu, informuje zpravodajský server BBC s odkazem na tamní vládu. Loď byla vytažena v pondělí a před odtažením do přístavu ji budou kontrolovat potápěči, uvádí ministerstvo energetiky ostrovního státu.

Tanker je znám pouze pod názvem Gulfstream. Vládě se zatím nepodařilo zjistit, kdo je za incident zodpovědný. Krátce poté, co k úniku došlo, úřady naznačily, že tanker pochází z Panamy a byl tažen remorkérem. Podle nich zřejmě směřoval do Guyany.

V prvních týdnech po havárii se ropná skvrna rozšířila stovky kilometrů a dosáhla až na ostrov Bonaire. V květnu ministr energetiky Stuart Young odhadl, že celkové škody mohou dosáhnout 30 milionů dolarů (přes 675 milionů korun).

Ve svém prohlášení ministerstvo energetiky uvedlo, že Gulfstream se nyní nachází v převráceném stavu, je zajištěn a podpírán remorkéry. Tým potápěčů loď zkontroluje a odstraní uvolněné kusy, které by mohly ovlivnit její odtažení do hlavního města Trinidadu a Tobaga Port of Spain.

Potopený tanker u Trinidad a Tobago

Loď se se převrátila poté, co 7. února najela na mělčinu u jihozápadního Tobaga. Na palubě nebyla nalezena posádka a nebylo vydáno žádné tísňové volání. Místní úřady doposud nenašly osobu, která by byla za nehodu zodpovědná.

Krátce po úniku paliva úřady naznačily, že tanker pochází z Panamy a byl tažen remorkérem. Podle nich „zřejmě směřoval do Guyany“. Vlečný člun nebyl nikdy nalezen.

Převrácení tankeru způsobilo obrovský únik ropy do Karibského moře. Od té doby uniklo přibližně 50 000 barelů ropy, která poškodila pláže ostrova a přiměla vládu vyhlásit nouzový stav.

Doporučované