Hlavní obsah

Překvapení z Bruselu. Síkela dostal jiné portfolio, ale s obřím rozpočtem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jozef Síkela.

aktualizováno •

Jozef Síkela bude mít v rámci Evropské komise na starost portfolio s názvem mezinárodní partnerství. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která portfolia rozděluje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová konečně odtajnila, komu připadne jaké portfolio. Český kandidát, dosavadní ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dostane na starosti portfolio nazvané mezinárodní partnerství.

„Povede důležitou práci na našem velkém 300miliardovém investičním programu Global Gateway na budování infrastruktury v zahraničí. Zajistí, že vytvoříme vzájemně výhodná partnerství, která budou silně zaměřená na budoucnost,“ vysvětlila Síkelovu roli von der Leyenová s tím, že jde o velké portfolio.

Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Primárně bude mít na starosti rozvoj ekonomických vztahů s Afrikou a Latinskou Amerikou.

O tom, jaké portfolio Síkelovi připadne, se spekulovala už několik měsíců. Zmiňovaly se agendy energetiky nebo obchodu. Česká vláda několikrát avizovala, že má zájem o silné portfolio a premiér Petr Fiala opakovaně zmínil, že usiluje především o ekonomickou agendu.

Premiér je přesvědčen, že se to ziskem agendy mezinárodního partnerství povedlo. „Mezinárodní partnerství spojuje obchod, geopolitiku i bezpečnost,“ míní Fiala.

Sám Síkela uvedl, že mu portfolio umožní posilovat ekonomickou bezpečnost, otevírat nové trhy evropským firmám a také diverzifikovat dodavatele klíčových surovin.

„Mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší Generální ředitelství v celé Evropské komisi. Věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo. Utvrdil mě v tom i včerejší rozhovor s předsedkyní,“ uvedl Síkela.

STAN: V zásadě spokojeni

Spokojeni jsou i Starostové, kteří Síkelu nominovali. Zároveň ale měli výhrady k tomu, že Česko pošle do Bruselu pouze jeden návrh. Domnívali se, že kdyby vyslali i Danuši Nerudovou a vyhověli tak požadavku šéfky Komise na genderovou vyváženost, Česko mohlo mít lepší vyjednávací pozici.

Šéf STAN Vít Rakušan už se k procesu nominace nechce vracet. „Na téma, co by kdyby spekulovat nechci,“ řekl Seznam Zprávám.

„Jsem v zásadě spokojen, jde o portfolio s velkým přesahem do strategické bezpečnosti Evropy, což je evidentně jeden ze zásadních problémů, které EU řeší. Každé portfolio je navíc tak silné, jak silný je jeho komisař. V tomhle ohledu nemám o Jozefu Síkelovi pochybnosti,“ dodal Rakušan.

Složení celé Evropské komise

Projděte si jednotlivé členy nové Evropské komise a portfolia, která jim byla přiřazena.

Portfolio jako silné chválí i první místopředseda STAN Lukáš Vlček, který má Síkelu nahradit na postu ministra průmyslu. Může podle něj být pro Česko výhodná i proto, že se tu v příštích letech chystá několik velkých investic se zahraniční účastí –⁠⁠ například dostavba Dukovan nebo továrna Onsemi.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde o významnou kandidaturu. „V případě schválení by šlo o pozici s obrovským rozpočtem až 300 miliard eur, která může mít zásadní vliv na posílení globální pozice EU a omezení vlivu Ruska a Číny ve světě,“ uvedla.

ANO: neviditelný komisariát

Podle opozičního hnutí ANO je výsledkem vládního vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu pro Jozefa Síkelu neviditelný komisariát. „Musím výjimečně pochválit premiéra Fialu, že kriticky vyhodnotil schopnosti pana Síkely. Nevybral pro něj ani obchod, ani energetiku, ani obranu, ale spolupráci s rozvojovými zeměmi. Nestává se to často, ale musím uznat, že mě pan premiér příjemně překvapil,“ uvedl na sociální síti X šéf hnutí Andrej Babiš.

Důležitost portfolia zpochybnila i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Navzdory snahám premiéra o silné ekonomické portfolio obchodu či energetiky dostal Jozef Síkela rozvojovou pomoc. Já si nicméně stojím za tvrzením, že méně významný post pořád může osoba silného komisaře vytáhnout nahoru –⁠⁠ a zabrat si zde místo i v obchodu či bezpečnosti,“ uvedla Gregorová.

S hodnocením představitelů vládní koalice v zásadě souhlasí i výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum Martin Vokálek. „V tomto portfoliu je všechno to, o čem se pro Síkelu mluvilo už předtím. Jde o správu největšího rozpočtu, který kdy komisař měl,“ upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Klíčová bude agenda pro posílení konkurenceschopnosti, nezávislosti a zároveň pod něj bude spadat částečně i digitalizace a Green Deal. Zároveň je to největší generální ředitelství (to jsou servisní úřady pro jednotlivé eurokomisaře, pozn. red.). Je to tedy docela úspěch, jen se to musí v Česku prodat,“ dodal Vokálek.

Ani energetika, ani obchod

V minulých dnes mnozí odhadovali, že von der Leyenová by mohla Síkelovi svěřit energetiku, o čemž jako první informoval německý zpravodajský server Die Welt.

Před necelými dvěma týdny pak ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v České televizi řekl, že nechápe, proč Die Welt spekulaci o energetice otiskl. On sám měl prý jiné informace – Síkela by podle něj mohl získat obchod. „Ale rozhodnuto není, situace se může ještě změnit,“ řekl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Podle von der Leyenové bude mít Evropská komise provázanější strukturu. Výkonní místopředsedové budou mít každý své portfolio, na kterém budou muset spolupracovat s ostatními komisaři. Zdůraznila, že „všichni komisaři musí spolupracovat“.

Doporučované