Hlavní obsah

Předseda Evropské rady: EU musí urychlit vojenskou i finanční pomoc Ukrajině

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Ukrajinu je potřeba učinit tak silnou, jak jen je to možné, řekl novinářům Charles Michel.

Charles Michel uvedl, že zapojení KLDR do konfliktu považuje za eskalaci. Osobně prý volal všem unijním vůdcům a žádal je, aby napadené zemi dodali zbraně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská unie musí urychlit vojenskou i finanční pomoc Ukrajině. V rozhovoru s novináři z projektu European Newsroom (ENR), který sdružuje tiskové agentury z celé Evropy a jehož je ČTK členem, to uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Když bude Ukrajina silnější, znamená to podle Michela, že bude silnější i Evropa. Zapojení KLDR do konfliktu v oblasti považuje za další eskalaci ze strany Ruska, která znamená jediné: Evropa musí dělat více a rychleji.

Šéf unijních summitů po pěti letech končí a 1. prosince ho ve funkci nahradí bývalý portugalský premiér António Costa. Jak Michel popsal, nikdy nezapomene na noc ze středy na čtvrtek 24. února 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. „Prezident Zelenskyj mi telefonoval jen pár minut po útoku. Věděli jsme od zpravodajských služeb, že se něco chystá, ale mysleli jsme si, že půjde jen o útok na Donbas či část Ukrajiny,“ uvedl Michel.

Situace byla tehdy vážná a aniž by tušil, co bude následovat, svolal ještě pár hodin před invazí na čtvrtek do Bruselu unijní prezidenty a premiéry. Ti se tak na jednání setkali v první den „plnohodnotné invaze“. „Bylo to absolutně hrozné, viděli jsme Zelenského na obrazovce, byli jsme v šoku. Všichni jsme si tehdy uvědomovali, že právě ukrajinský prezident je jedním z těch, které chce Rusko zlikvidovat, aby dosáhlo svého cíle,“ popsal předseda Evropské rady.

Několik následujících dní strávil podle svých slov na telefonu právě s ukrajinským prezidentem a představiteli všech členských států EU. „Zelenskyj mě požádal, abychom Ukrajině dodali zbraně, celý víkend jsem osobně volal všem unijním vůdcům, jednomu po druhém, a žádal je, aby tak učinili,“ uvedl Michel. „Někteří o tom měli pochybnosti, já jsem ale věděl, že neexistuje plán B, jen plán A a to je pomoci Ukrajině. Ukázat, že nejenom o věcech diskutujeme, ale že také konáme,“ dodal předseda unijních summitů.

Jeden z lídrů, jehož jméno neprozradil, hrál podle Michela velmi zásadní roli. Vážnost situace si totiž uvědomil velmi rychle a poslal zbraně na Ukrajinu přes Polsko už v sobotu večer, uvedl Michel, který od té doby navštívil Ukrajinu již několikrát, aby jí vyjádřil svou podporu „tak dlouho, jak to bude potřeba“.

Podle Michela je nutné učinit Ukrajinu tak silnou, jak je to jen možné. Právě to obsahuje takzvaný plán vítězství, který minulý týden představil unijním vůdcům ukrajinský prezident. „Je to výzva Volodymyra Zelenského směrem k nám, abychom dali Ukrajině, co potřebuje a učinili ji tak silnější,“ řekl Michel.

Na Ukrajině nyní probíhají boje, které si již vyžádaly množství nevinných obětí, zároveň se ale odehrávají i politické bitvy, ve kterých je podle Michela potřeba, aby EU rovněž bojovala a stála za Ukrajinou. „Musíme bojovat za naše hodnoty, za naše principy, za dodržování mezinárodního práva. Nesmíme dovolit ruskému narativu, aby se šířil,“ zdůraznil předseda Evropské rady.

Doporučované