Hlavní obsah

„Spíš seznam přání.“ Zelenskyj odtajnil vítězný plán, i doma čelí výhradám

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Někteří poslanci „vítězný plán“ vyzdvihují jako „realistický“ a „pragmatický“. Jiní si stěžují na to, že se příliš spoléhá na pomoc spojenců a opomíjí problémy na domácí úrovni. Objevují se také výtky, že je příliš abstraktní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu odtajnil obsah hojně diskutovaného „plánu vítězství“, s nímž v září vyrazil sbírat podporu do Spojených států. Během projevu v ukrajinském parlamentu seznámil poslance se základními body strategie, která má zemi „nejpozději příští rok“ vyhrát válku (psali jsme zde).

O „vítězném plánu“ Zelenskyj jednal také ve čtvrtek na summitu s předsedy vlád zemí Evropské unie v Bruselu. Většina z nich ukrajinské strategii vyjádřila plnou podporu, vzkázal po jednání ukrajinský prezident. Večer má jednat i s lídry NATO.

Americký list The Wall Street Journal už předtím napsal, že v USA se Zelenského plán příliš nesetkal s nadšením. Jeden z vysoce postavených představitelů si například stěžoval, že neobsahuje nic nového.

Server The Kyiv Independent po středečním Zelenského projevu upozornil, že prezidentovo vystoupení sklidilo rozporuplné reakce i mezi ukrajinskými poslanci. Někteří zástupci opozice vyjádřili výtky, které nejsou daleko od těch, jež předtím zaznívaly ze strany amerických spojenců.

„Za prvé to není plán. Plán je něco, co má konkrétní kroky,“ vymezil se například Oleksij Hončarenko, poslanec opoziční strany Evropská solidarita spojené s ukrajinským exprezidentem Petrem Porošenkem.

Podrobněji o obsahu ukrajinského plánu

Prezident Zelenskyj ukrajinským poslancům prozradil, že plán se skládá z pěti hlavních bodů. Obsahuje také tři tajné dodatky, které budou představeny pouze vůdcům jednotlivých frakcí, přiblížil předseda parlamentní frakce vládní strany Služebník lidu.

Největší důležitost Zelenskyj přiřkl otázce přizvání Ukrajiny do NATO, které by podle něj Vladimiru Putinovi ukázalo, že „jeho geopolitické kalkulace jsou chybné“.

„Je to takový seznam přání Ukrajiny pro naše partnery, jak by nás mohli a měli podpořit. A to nevypadá realisticky. Čekali jsme na nějaký skutečně seriózní rozhovor o situaci a strategii, a tím to není,“ uvedl podle agentury AP s tím, že představení plánu, který mluví o vítězství, je v rozporu se současným postupem ruských jednotek na východě země.

O něco smířlivěji, i když s podobnými výhradami, se k plánu vyjádřil poslanec Roman Lozynskyj, který dříve zastupoval opoziční liberální stranu Hlas.

Na facebooku v reakci na Zelenského vystoupení napsal, že agenda, kterou představil, je sice „skvělá“, plán ovšem postrádá jasné kroky. Vzápětí ovšem zdůraznil, že by zřejmě nebylo moudré, aby o konkrétních krocích prezident mluvil veřejně.

„Vítězný plán zní na jednu stranu jako fantazie. Na druhou stranu, tak zněly i Patrioty, Storm Shadows, F-16, potopení části (ruské) Černomořské flotily a ovládnutí části Kurské oblasti,“ vzkázal s tím, že nyní všechno závisí na rozhodnutí spojenců, snahách ukrajinské diplomacie i jednotnosti tamních politiků.

Důraz na roli spojenců

Zelenskyj v parlamentu řekl, že plán lze realizovat. Záleží ovšem na tom, jak se k němu postaví západní partneři Ukrajiny.

Kyjev v rámci „vítězného plánu“ spojence vyzývá například k pozvání Ukrajiny do NATO, zrušení restrikcí ohledně použití dalekonosných zbraní, což by napadené zemi umožnilo útočit na cíle hluboko na ruském území, i posílení mezinárodních sankcí, které by oslabily ruské válečné úsilí.

Vstup do NATO výměnou za území

Pět expertů se zamýšlí nad otázkou, která nyní plní stránky světových médií: Mohla by si Ukrajina teritoriálními ústupky zajistit členství v NATO? A byl by takový scénář základem pro úspěšná mírová jednání?

Právě to, že se plán příliš soustředí na roli zahraničních partnerů, je podle některých poslanců problematické.

„Kde je klauzule o boji proti korupci, o posilování našich demokratických institucí?“ postěžoval si na telegramu již zmiňovaný poslanec Hončarenko na to, že v plánu chybí kroky, které by se týkaly přímo ukrajinského vedení. Obsah plánu dokonce označil za „prázdná slova“, která jsou „odtržená od reality“.

Podobné výhrady vyjádřila i jeho stranická kolegyně Iryna Heraščenko, která upozornila na to, že slovo „partneři“ se ve strategii vyskytuje častěji než „Ukrajina“ a „Rusko“. Poslankyně se také pozastavila nad tím, proč prezident plán v parlamentu představil právě teď.

„Pro mě to signalizuje vážnost situace na frontě, v ekonomice a posun na globální scéně,“ uvedla podle ukrajinských médií Heraščenko.

Poslanci Zelenského strany se za plán postavili. Oleksandr Merežko jej označil za „realistickou a spíše pragmatickou“ strategii a dodal, že může být „realizována, pokud budeme mít dostatečnou pomoc a podporu našich spojenců a partnerů“.

Předseda parlamentní frakce vládní strany Služebník lidu David Arachamija vzkázal, že Zelenského plán je „velmi detailním dokumentem“, který partnerům nabízí „strategii vzájemného posílení“.

„Bez našeho vítězství, bez čestného a spravedlivého míru pro Ukrajinu se svět nebude moci cítit bezpečně,“ napsal Arachamija na telegramu. „Ale silná, nezávislá a evropská Ukrajina bude schopná přispět ke kolektivní bezpečnosti celého kontinentu,“ dodal.

Doporučované