Hlavní obsah

„Přátelská“ debata viceprezidentů postrádala vznětlivost Donalda Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Republikán J. D. Vance (vlevo) a demokrat Tim Walz se v úterý v noci v New Yorku zúčastnili jediné debaty viceprezidentů.

Místy napjatá a vyhraněná, po většinu času ale civilizovaná a zbavená osobních útoků. Taková byla debata kandidátů na amerického viceprezidenta mezi J. D. Vancem a Timem Walzem.

Článek

Debata kandidátů na viceprezidenta USA zřejmě nejvíce překvapila tím, že oba politici často působili a chovali se jinak než na volebních mítincích, kde se oba tvrdě a jízlivě napadají.

Republikán J. D. Vance se ale neukázal být oním útočným psem Donalda Trumpa, často nabízel ochotu ke kompromisu a se svým oponentem souhlasil. Nečekaný byl i přístup demokrata Tima Walze. Působil defenzivně, bez své typické přívětivé nenucenosti.

Debatě v prvních momentech dominovala situace na Blízkém východě. Moderátorky stanice CBS se obou kandidátů ptaly na to, zdali by podpořili preventivní útok Izraele na Írán, který v úterý na židovský stát vypálil na 200 balistických raket.

Když Írán sestřelil letadlo v mezinárodním vzdušném prostoru, Donald Trump tweetoval.
Tim Walz

Ani jeden z kandidátů na otázku neodpověděl. Místo toho ukázali, že pokud se pustí do ostré kritiky, ta bude namířena proti Donaldu Trumpovi či Kamale Harrisové. „Když Írán sestřelil letadlo v mezinárodním vzdušném prostoru, Donald Trump tweetoval,“ řekl Walz s tím, že Trumpovy roky v úřadu byly chaotické. Vance opáčil, že Írán je nyní blíže jaderné zbrani než kdykoli předtím. „Kdo byl poslední tři a půl roku viceprezidentem? Odpovědí je váš protikandidát, ne můj,“ řekl Vance v narážce na Harrisovou.

Walz působil zpočátku rozpačitě a dvakrát zaměnil Izrael a Írán, když v jednom okamžiku hovořil o „Izraeli a jeho povstaleckých skupinách“. Naopak Vance zpočátku nabídl uhlazený a uvolněný projev.

Vance se neustále snažil o dvě věci: Divákům připomínal, že Harrisová je v současné době ve funkci viceprezidentky a není tedy žádnou kandidátkou změny, jak se profiluje. Republikán přitom zdůrazňoval vysoké životní náklady v očividné snaze získat na stranu Donalda Trumpa malou část zatím nerozhodnutých voličů, kteří v průzkumech za největší problém označují stav ekonomiky a vysokou inflaci v éře demokratického prezidenta Joea Bidena.

Podle Vanceho Trump snížil daně a Amerika „zažila americký hospodářský rozmach, jaký země předtím nepoznala“. Walz označil Trumpovo působení v Bílém domě za selhání, které podle něj způsobilo prudký nárůst deficitu a drtivou nezaměstnanost během pandemie covidu.

Lži o návštěvě Hongkongu

Následoval ale zřejmě nejhorší okamžik večera pro Tima Walze, když došlo na jeho údajnou návštěvu Hongkongu během protestů na pekingském náměstí Nebeského klidu v červnu 1989. V té době ale Walz v Hongkongu nebyl.

„Někdy se chovám jako hlupák,“ řekl demokrat a neurčitě dodal, že udělal chybu. „Někdy hodně mluvím a nechám se strhnout rétorikou.“

Zasekl se ale také J. D. Vance, který byl konfrontován tvrdými výroky, které v minulosti pronesl na adresu Donalda Trumpa. Toho Vance kdysi dokonce označil za „amerického Hitlera“ s tím, že ho nemůže volit. „V Donaldu Trumpovi jsem se mýlil,“ řekl k tomu během této debaty Vance lakonicky.

Pokud se dá říci, že první část debaty i tak patřila Vanceovi, v té druhé naopak působil přesvědčivěji Walz. Vyrovnanost souboje potvrdil i průzkum stanice CNN. Za vítěze v něm Vance označilo 51 procent respondentů, 49 procent se přiklonilo na stranu Walze. V druhé části debaty totiž došlo na pro demokraty silná témata, jako například na otázku potratů. Walz vyprávěl příběh ženy, která musela kvůli zrušení zákona o právu na potrat cestovat z Georgie do Severní Karolíny za lékařskou péčí právě kvůli interrupci. Při cestě zemřela. „Kdyby byla z Minnesoty, dosud by žila,“ řekl Walz s odkazem na svůj domovský stát, kde jsou potraty povoleny.

Vance je přitom známý svým tvrdým antipotratovým postojem. V roce 2022 řekl, že podporuje návrh zákona republikánského senátora Lindseyho Grahama, který by v celé zemi zakázal potraty po 15. týdnu těhotenství.

Vyzbrojování škol

Vance sám sebe zahnal do kouta v segmentu o násilí způsobeném střelnými zbraněmi, kdy začal mluvit o vyzbrojování škol. „Musíme zvýšit bezpečnost v našich školách,“ navrhl Vance. „Musíme zajistit lepší zamykání dveří, vyztužit dveře a okna,“ dodal.

Jako několikrát během večera ale nabídl empatii, když se Tim Walz svěřil, že jeho 17letý syn zažil na vlastní kůži střelbu šíleného střelce.

Bydlení je naprosto nedostupné, protože jsme sem přivedli miliony nelegálních přistěhovalců, kteří soutěží s Američany o toto bydlení.
J. D. Vance

Walzovy odpovědi v této části debaty byly rychlé, snažil se totiž nejen odpovědět na otázku moderátorek, ale také svůj projev proložit lidovou historkou s odkazem na Minnesotu, kde působí jako guvernér, a neopomněl se k tomu vracet k útokům na Donalda Trumpa. To samé ostatně dělal i J. D. Vance, který využíval každou vhodnou chvíli k tomu, aby Kamalu Harrisovou spojil s těžkou ekonomickou situací Američanů, kteří žijí na venkově, a imigrační krizí na americko-mexické hranici. „Bydlení je naprosto nedostupné, protože jsme sem přivedli miliony nelegálních přistěhovalců, kteří soutěží s Američany o toto bydlení,“ prohlásil Vance.

Do defenzivy se tento senátor za stát Ohio dostal vedle potratů na samém konci debaty, kdy měli kandidáti probírat události ze 6. ledna 2021. Dav příznivců Donalda Trumpa tehdy vtrhl do Kapitolu. Vance se odpovědi vyhnul, když řekl, že se raději soustředí na budoucnost, a začal mluvit o „cenzuře“ Kamaly Harrisové.

„Popírat to, co se stalo 6. ledna, kdy se americký prezident nebo kdokoli jiný pokusil zvrátit volby, bylo vážné a je to nepřijatelné,“ reagoval Walz.

Pro demokrata možná ale bylo pozdě. Podle televize CNN totiž poslední minuty debaty sleduje méně lidí než její první část, kde jako vítěz působil J. D. Vance.

Související témata:
J.D Vance

Doporučované