Hlavní obsah

Požár se k centru Athén přiblížil na 11 kilometrů, zasahuje na 700 hasičů

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

V Athénách je podle AP cítit pach kouře a z několika částí tohoto více než třímilionového města jsou hlášeny výpadky elektřiny.

K centru řecké metropole Athén se v pondělí odpoledne na 11 kilometrů přiblížil rozsáhlý požár. Je to nejblíže v moderních dějinách, uvedla agentura DPA s odvoláním na vyjádření odborníků v řecké televizi. Pomoc nabídlo i Česko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřady kvůli plamenům, které podle agentury AP sahají v místech až do výšky 25 metrů, nařídily evakuaci několika obcí a osad. Šíření požáru, které podporují vysoké teploty a silný vítr, se ale zatím zastavit nepodařilo. Na místě zasahuje téměř 700 hasičů a Řecko očekává pomoc stovek dalších ze zahraničí, včetně Česka.

Požár vypukl v neděli a nyní je jeho fronta dlouhá zhruba 30 kilometrů. Oheň, kvůli němuž musely být evakuovány také nejméně tři nemocnice, se přiblížil z jedné strany k Athénám a z druhé k pobřeží. Velmi vážná byla odpoledne situace na předměstí řecké metropole ve městech Vrilissia a Nea Penteli, v němž už se požár začal šířit v zástavbě. Na opačné straně fronty požáru se hasiči snaží zastavit šíření ohně k městům Nea Makri a Marathón.

V Athénách je podle AP cítit pach spálenin a z několika částí tohoto více než třímilionového města jsou hlášeny výpadky elektřiny. Ještě horší je situace jen o pár kilometrů dál. „Kouř byl dusivý. Nebylo vidět. Slzely oči. Nebylo možné dýchat,“ vylíčil situaci Spyros Gorilas z města Dione poblíž Athén, který předtím na svůj dům stříkal vodu, aby ho zachránil.

Postup plamenů, které zatím zasáhly území o rozloze asi 200 kilometrů čtverečních, ukazuje například služba FIRMS amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Kvůli vážnosti situace se do Athén v neděli v noci vrátil premiér Kyriakos Mitsotakis a úřady vyhlásily několik evakuací a řadu dopravních omezení. Evakuovat se museli i obyvatelé řady osad a obcí v okolí hory Penteli, která se nachází mezi Athénami a Marathónem.

Proti požáru podle AP zasahuje 685 hasičů a 27 týmů specializovaných na boj s lesními požáry, včetně 80 vojáků. Nasazeno je přes 190 hasicích vozů, 17 letadel a 16 vrtulníků. Dva hasiči byli v souvislosti se zásahem ošetřováni stejně jako 13 civilistů s dýchacími obtížemi.

Athény podle DPA požádaly o aktivaci unijního mechanismu civilní ochrany, který má umožnit lepší koordinaci a rychlejší zvládnutí situace. Řecku přislíbily pomoc mimo jiné Francie se zhruba 180 hasiči a 55 hasicími vozy či Itálie s dvojicí hasicích letadel. Další pomoc vyšle Česko, Rumunsko či Kypr. V Attice, regionu v okolí Athén, a v dalších dvou regionech platí nejvyšší stupeň varování před požáry. Druhý nejvyšší stupeň platí i v řadě dalších regionů.

Související témata:

Doporučované