Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Povodňová vlna postupuje Polskem po Odře, náročné chvíle zažívá Brzeg Dolny

Foto: X/Wody Polskie

Retenční nádrž Dolní Ratiboř na řece Odře v Polsku, 16. 9. 2024.

V polském městě Brzeg Dolny začaly v noci na pátek protékat protipovodňové valy. Povodňová vlna na řece Odře v Polsku dále postupuje.

Článek

Povodňová vlna na Odře, která ve čtvrtek dorazila do Vratislavi, postupuje dále po toku řeky. V noci na pátek zažil těžké chvíle Brzeg Dolny ležící několik desítek kilometrů po proudu od dolnoslezské metropole, protože tam začaly protékat protipovodňové valy.

Obyvatelé tohoto asi dvanáctitisícového města celou noc upevňovali valy. „Brzeg Dolny nespí, Brzeg Dolny bojuje!“, napsal na facebooku tamní starosta Ireneusz Fura. Povodňový poplach je ve městě vyhlašován, když hladina řeky dosáhne 630 centimetrů. V pátek ráno stoupla na 941 centimetrů, rekordní úroveň z ničivých povodní v roce 1997 ale nepřekonala. Tehdy ve městě naměřili 1070 centimetrů.

V obcích a městečkách v horní části Odry a na jejích přítocích se úřady snaží obnovovat fungování služeb, na které jsou lidé běžně zvyklí. Obnovují se spoje veřejné dopravy například do záplavami těžce zasaženého Kladska. Týká se to i spojení z Kladska s hraničním přechodem Miendzylesie/Lichkov, jen místo vlaků budou lidi vozit autobusy.

Správa polské části Krkonošského národního parku v pátek ráno na svém profilu na twitteru informovala, že „podmínky pro výlety po Krkonoších jsou bezpečné“. Zavřená je jen zelená turistická značka kolem jezírek Śniežne Stawki, protože je cesta stále zaplavená.

Záplavy v Polsku nejvíce poničily regiony u hranic s Českem. Podle policie si vyžádaly sedm obětí na životě. Povodně zasáhly také několik krajů v Česku, části Slovenska, Rakouska i Rumunska. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek ve Vratislavi při schůzce s premiéry zasažených zemí oznámila, že budou moci využít deseti miliard eur (skoro 251 miliard Kč) z unijního fondu soudržnosti. V případě Polska jde o pět miliard, na Česko připadnou dvě miliardy.

Doporučované