Hlavní obsah

Pořadatelé olympiády se omlouvají za „poslední večeři“

Foto: Profimedia.cz

Ve výjevu se objevily drag queens, transgender modelka a téměř nahá zpěvačka v popředí zobrazující řeckého boha vína Dionýsa.

Podstatou slavnostního zahájení byla podle pořadatelů oslava tolerance a rozmanitosti. Na segment si stěžovali představitelé katolické církve.

Článek

Organizátoři letních olympijských her v Paříži se omluvili za výjev, který měl napodobovat obraz Leonarda da Vinciho Poslední večeře. Vyjádření směřovalo ke katolické církvi a dalším náboženským skupinám, které parodie rozhněvala, píše The Guardian.

„Nikdy nebylo v úmyslu projevit neúctu k jakémukoliv náboženství. Zahajovací ceremonie měla být oslavou tolerance,“ uvedla mluvčí olympijských her v Paříži Anne Descampsová na tiskové konferenci. „Pokud jsme opravdu někoho urazili, omlouváme se.“

Segment, který připomínal biblickou scénu, ve které Ježíš Kristus a jeho apoštolové sdílí poslední jídlo před ukřižováním, vytvořili umělci, kteří na zahajování vystupovali. Francouzská katolická církev jej označila za zesměšňování křesťanství.

K výjevu se vyjádřil také arcibiskup Charles Scicluna, krerý je nejvyšším představitelem katolické církve na Maltě. Na sociální síti X uvedl, že jej „urážka křesťanství“ na zahajovacím ceremoniálu zklamala. Dodal, že kontaktoval francouzského velvyslance a na výjev si stěžoval.

Umělecký ředitel ceremoniálu Thomas Jolly řekl, že výsměch náboženství rozhodně jeho záměrem nebyl. „Chtěli jsme upozornit na lidskou rozmanitost a zahrnout do slavnostního zahájení každého,“ dodal.

Doporučované