Hlavní obsah

Populární představitel kazašské opozice byl v Kyjevě postřelen

Foto: Twitter, Seznam Zprávy

Kritik kazašského prezidenta Tokajeva Ajdos Sadykov byl v Kyjevě postřelen.

Kritik kazašského prezidenta Tokajeva Ajdos Sadykov má na svém youtubovém kanále přes milion sledujících. Po pokusu o vraždu je hospitalizován.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kazašský opozičník a významný blogger byl vážně zraněn. „Dnes byl v Kyjevě, poblíž vlastního domu, spáchán atentát na Ajdose Sadykova,“ napsala jeho manželka na sociálních sítích. Sadykov žije od roku 2014 na Ukrajině, kde získal azyl. Informaci přinesl web The Guardian.

Kyjevští představitelé uvedli, že bylo zahájeno vyšetřování. „Podle předběžných informací neznámá osoba se zbraní přiběhla k autu, ve kterém byla oběť se svou ženou, muže střelila a poté utekla,“ sdělili. „Muž je v současné době v nemocnici ve špatném stavu. Orgány činné v trestním řízení přijímají opatření k identifikaci útočníka,“ dodali.

Sadykov a jeho žena provozují v Kazachstánu známý opoziční kanál na sociálních sítích, který je ostře kritický vůči prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi. Od loňského roku je po něm v Kazachstánu vyhlášeno pátrání.

Sadyková později řekla, že její manžel byl operován, stále se ale nachází ve vážném stavu. Vyzvala k modlitbám za jeho přežití a obvinila prezidenta Tokajeva, že atentát objednal.

Doporučované