Hlavní obsah

Poničené domy, hromady trosek. Video ukázalo následky útoku Izraele na Bejrút

Bez komentáře. Záběry ze zasaženého místa. Video: AP

Armáda uvedla, že jde o odplatu za víkendový útok na fotbalové hřiště na Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Při něm zahynulo 12 dětí a teenagerů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři mrtví civilisté, z toho dvě děti, a více než 70 zraněných. Taková je podle libanonských úřadů bilance úterního náletu izraelské armády na metropoli Bejrút.

Terčem byl Fuád Šukr, šéf operačního velitelství šíitského ozbrojeného hnutí Hizballáh. Při útoku zemřel.

Armáda k úderu přistoupila v souvislosti se sobotním útokem na Izraelem okupovaných Golanských výšinách, při němž na fotbalovém hřišti zemřelo 12 dětí a teenagerů. Odpovědnost za útok připsaly Tel Aviv i Washington právě Hizballáhu, jenž se od něj ale distancoval.

Na záběrech z Bejrútu, které přinesly zpravodajské agentury, je vidět zničená budova a hromady trosek. Škody utrpělo i několik okolních budov a mnoho aut kolem zasaženého místa. Ihned po výbuchu zahalil místo hustý dým, který zkomplikoval koordinaci zásahu záchranářů.

Izraelská armáda o Šukrovi podle serveru Times of Israel mluví jako o nejvyšším vojenském veliteli Hizballáhu, kterého doposud zabila, a jako o „pravé ruce“ šéfa hnutí Hasana Nasralláha.

Šukr byl podle Izraele mužem, který po útocích palestinského teroristického hnutí Hamás v Izraeli ze 7. října řídil útoky na židovský stát.

Poslechněte si 5:59

Po víkendovém raketovém útoku, při kterém přišlo v drúzské vsi Madždal Šams na severu Izraele o život 12 dětí, rapidně vzrůstají obavy z vypuknutí celoregionální války. Izraelští představitelé po úderu slíbili odvetu proti libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh. To podíl na útoku odmítá.

Doporučované