Hlavní obsah

Polsko slíbilo peníze na českou muniční iniciativu. Zatím nezaplatilo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Radosław Sikorski, polský ministr zahraničí.

Polsko se zpozdilo se slíbenou platbou pro českou muniční iniciativu pro Ukrajinu, důvodem je vyšetřování někdejšího šéfa státních hmotných rezerv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoždění s platbou přiznal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Slíbil zároveň, že po vyřešení případu někdejšího šéfa státních hmotných rezerv Michala Kuczmierowského Varšava peníze převede. Polská média už dříve informovala o tom, že Polsko jako jediné peníze neposlalo, ačkoli se k účasti na českém plánu zavázalo.

„Platby se trochu zpozdily,“ řekl Sikorski, který problém spojil s kauzou Kuczmierowského. O někdejšího šéfa polských hmotných rezerv se vyšetřovatelé zajímají kvůli možné účasti na organizované kriminalitě. Podle médií se podílel i na pochybném výběrovém řízení na elektrické generátory pro Ukrajinu, které se do Ruskem napadené země nikdy nedostaly.

„Myslím, že případ vyřešíme a platby odejdou,“ poznamenal Sikorski.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo Evropskou unii, do konce srpna přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 000 kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Samo Česko přispělo téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 000 kusů munice.

Doporučované