Hlavní obsah

Polsko odhalilo skupinu Rusů, která prý chtěla vydírat jednotlivce i instituce

Foto: Trybex, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

V Polsku se podařilo rozbít skupinu Rusů a Bělorusů, kteří se snažili získávat informace a pak vydírat, uvedla polská vláda.

Článek

Polským bezpečnostním složkám se podařilo rozbít skupinu složenou z Rusů a Bělorusů, kteří se snažili získávat informace a pak je využít k vydírání jednotlivců i institucí, informoval v pondělí polský vicepremiér a ministr pro digitalizaci Krzysztof Gawkowski. Šlo podle něj o součást snahy ruských a běloruských tajných služeb Polsko politicky, vojensky i ekonomicky paralyzovat.

„Běloruské a ruské tajné služby měly jasný cíl – získat informace a použít je k vydírání jednotlivců i různých institucí a vést de facto kyberválku,“ prohlásil Gawkowski na tiskové konferenci.

Jako cíl první fáze útoku si podle něho vybraly Polskou antidopingovou agenturu (POLADA), přes kterou chtěli získat přístup do jiných polských institucí. Šlo o místní samosprávy, ale i státní firmy, které mají co do činění s bezpečností. Členové skupiny podle Gawkowského chtěli prostřednictvím vydírání získávat peníze nebo i případné spolupracovníky.

Gawkowski řekl, že cíl, tedy snahu získávat informace a pak je využít k vydírání, se podařilo zmařit. Na rozbití skupiny se podílela kontrarozvědka (ABW) a státní Vědecko-akademická počítačová síť (NASK) ve spolupráci s vojenskou tajnou službou.

Podle Gawkowského nelze říct, že Polsko je díky likvidaci této skupiny v bezpečí. „Hrozby přicházejí každou hodinu, každou minutu a během dne se určitě stává, že takových incidentů (v kyberprostoru) je více než tisíc,“ řekl polský vicepremiér.

Západní zpravodajské služby v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a pomocí západních zemí Kyjevu varují před vysokým nebezpečím akcí ruských tajných služeb. Jde o kybernetické útoky, ale i pokusy o sabotáže nebo žhářské útoky.

Doporučované