Hlavní obsah

Politico: Washington a Berlín brzdí snahu Kyjeva dostat se do NATO

Foto: Shutterstock.com

Vlajky NATO a Ukrajiny.

Plán Ukrajiny získat pozvání do NATO ještě před koncem války komplikuje postoj USA a Německa. „Nechceme, aby se NATO zapojilo do války, pak by se stala ještě větší katastrofou,“ uvedl Olaf Scholz.

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj naráží se svým „plánem vítězství“, jehož součástí je i přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance.

Zdrženlivě se k apelům na okamžité pozvání staví zejména Německo i Spojené státy, byť sám Zelenskyj připustil, že skutečný vstup by byl možný až po skončení války s Ruskem.

Bruselský server Politico s odvoláním na několik zdrojů z NATO a USA, jež si přály zůstat v anonymitě, napsal, že hlavní obavy pramení z rizika zatažení Aliance do přímého střetu s Moskvou.

Americká velvyslankyně při NATO Julianne Smithová potvrdila, že „Aliance dosud nedospěla do bodu, kdy by byla připravena nabídnout Ukrajině členství nebo pozvání“.

Tento postoj podle serveru odráží obavy, že by rychlé pozvání mohlo eskalovat přes dva a půl roku trvající konflikt.

Výhrady má víc členů

Kromě Německa a USA jsou dalšími odpůrci pozvání Ukrajiny do Aliance Maďarsko a Slovensko, přičemž obě země zaujímají vůči Kyjevu obecně prokremelský postoj.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil Zelenského plán za „více než děsivý“ a zablokoval fondy EU určené na vyzbrojení Ukrajiny. Slovenský premiér Robert Fico pak varoval, že vstup Ukrajiny do NATO by „mohl být základem pro třetí světovou válku“.

Rezervovaný přístup ovšem mají i Belgie, Slovinsko či Španělsko, které se schovávají za rozhodnutími Berlína a Washingtonu, podotýká Politico.

Podle jednoho z představitelů NATO tyto země „podporují myšlenku teoreticky“, jakmile by se ale přiblížila k uskutečnění, zřejmě by vystoupily veřejně. To vytváří napětí se státy, které Ukrajinu otevřeně podporují.

Podrobněji o obsahu ukrajinského plánu

Prezident Zelenskyj ukrajinským poslancům prozradil, že plán se skládá z pěti hlavních bodů. Obsahuje také tři tajné dodatky, které budou představeny pouze vůdcům jednotlivých frakcí, přiblížil předseda parlamentní frakce vládní strany Služebník lidu.

Největší důležitost Zelenskyj přiřkl otázce přizvání Ukrajiny do NATO, které by podle něj Vladimiru Putinovi ukázalo, že „jeho geopolitické kalkulace jsou chybné“.

Například premiér Donald Tusk během summitu EU zdůraznil, že Polsko nadále podporuje „otevření perspektivy NATO pro Ukrajinu“ a stojí v této věci pevně po boku Zelenského.

Spolkový kancléř Olaf Scholz nedávno během návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena v Berlíně prohlásil, že nechce, aby se NATO zapojilo do války. „Pak by se stala ještě větší katastrofou,“ řekl.

USA ani Německo nevylučují budoucí přijetí Ukrajiny do Aliance, chtějí ale počkat na ukončení války.

Podle zdrojů z Bílého domu může Zelenskyj zvyšovat tlak na NATO ještě před americkými volbami kvůli obavám, že by případné vítězství Donalda Trumpa mohlo znamenat výrazné omezení pomoci Kyjevu.

Doporučované