Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Politická likvidace soupeřů.“ Kreml se po verdiktu poroty postavil za Trumpa

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Útoky amerického exprezidenta na soudní systém hrají do karet Vladimiru Putinovi. Kreml Trumpovi vyjádřil podporu poté, co porota soudu v New Yorku rozhodla, že je vinný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký exprezident Donald Trump si ve čtvrtek vyslechl verdikt poroty v jednom ze svých čtyř největších právních problémů.

Dvanáct porotců ho uznalo vinným ve všech 34 bodech obžaloby, a v první polovině července by tak měl být oficiálně odsouzen kvůli několik let starému falšování finančních záznamů.

Trump se chce proti rozsudku odvolat, čímž se celý proces znatelně prodlouží a jeho závěr tak zřejmě nebude znám před listopadovými volbami. Podporu už mu ale vyjádřili někteří političtí kolegové, včetně zahraničních lídrů. Například maďarský premiér Viktor Orbán ho označil za „čestného muže“.

Stranou nezůstal ani Kreml. „Víme, že rozhodnutí soudu bude teprve oznámeno. Ale pokud se bavíme o Trumpovi obecně, je zřejmé, že dochází k faktické likvidaci politických soupeřů všemi možnými legálními i nelegálními prostředky,“ pronesl v reakci na události v USA závěrem minulého týdne mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

I když se ještě letos v únoru nechal Vladimir Putin slyšet, že pro Rusko by bylo lepší, kdyby v Bílém domě zůstal nynější prezident Joe Biden, který je zkušenější a předvídatelnější, řada expertů se shoduje, že je to právě Trumpovo vítězství, na které dnes ruský lídr čeká.

Předpokládaný republikánský kandidát se například netají tím, že k válce v Evropě přistupuje odlišně než Biden, jenž stojí pevně za napadenou Ukrajinou a čerstvě jí dal dokonce svolení, aby za určitých podmínek zasáhla americkou municí ruské území.

V dubnu list The Washington Post přišel se zjištěním, jak chce Trump válku ukončit: Návrh mírového řešení by měl spočívat v tlaku na Kyjev, aby anektovaný poloostrov Krym a pohraniční oblasti Donbasu odevzdal Moskvě.

Podrobněji o Trumpově procesu

Kampaň Donalda Trumpa po verdiktu poroty mluví o honu na čarodějnice. Soudce by měl o trestu rozhodnout 11. července. Co všechno byste měli vědět?

Takový krok by zasadil ránu transatlantické koalici vybudované právě na podporu Ukrajiny proti ruské invazi. Stvrdil by ovšem i republikánský odklon od bezpečnosti Evropy v době, kdy odhodlání Západu stát za napadenou zemí místy dře.

Republikáni se za poslední roky stali mnohem skeptičtější vůči zahraničním intervencím ze strany USA.

Washington Post dále připomíná, že Trump v minulosti ruskému prezidentovi soustavně skládal poklony, vyjadřoval obdiv k jeho vládě a vyhýbal se jeho kritice, naposledy kvůli smrti politického oponenta Alexeje Navalného ve vězení.

To je důležitý faktor v době, kdy Rusko podniká nové útoky a mezi lidmi zavládl pesimismus ohledně toho, čeho mohou ukrajinské síly letos v létě vojensky dosáhnout.

Podle Johna Boltona, bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost a nyní jeho hlasitého kritika, je to nejlepší, v co může veřejnost momentálně ohledně Ukrajiny do amerických voleb doufat, patová situace.

„Putin čeká na Trumpa,“ cituje Boltona web Rádia Svobodná Evropa.

Jak ovšem upozorňuje agentura AP, Putinovi - a ostatně i dalším autokratům, kteří se snaží posílit své postavení mezi vlastními občany - hrají do karet také Trumpovy útoky na americký soudní systém, ke kterým se po verdiktu z minulého týdne uchýlil.

Co by mohl přinést Trumpův návrat?

Pokud se Donald Trump opět dostane do Bílého domu, může prosazovat velké změny nejen doma. Seznam Zprávy přinášejí přehled zemí, které mají důvod k obavám.

Politický chaos může být výhodný i z toho důvodu, že odvádí pozornost Washingtonu od klíčových otázek, včetně již zmiňované války na Ukrajině.

„Útoky na americký soudní systém ze strany Trumpa a jeho spojenců jsou dokonalou potravou pro další velkou propagandistickou a vlivovou operaci,“ uvedla pro AP Fiona Hillová, která byla poradkyní Bílého domu pro národní bezpečnost hned za tří prezidentů včetně Donalda Trumpa.

Naznačila tak, že by se Rusko mohlo opět snažit míchat do blížících se amerických voleb, stejně jako tomu mělo být i v předchozích letech.

Doporučované