Hlavní obsah

Policie v Kodani vyšetřuje dvě exploze poblíž izraelského velvyslanectví

Foto: Shutterstock.com

Dánská policie vyšetřuje dvě exploze v Kodani. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Policie zatkla dva muže, nikdo nebyl při explozích zraněn. Možná střelba se stala ve Stockholmu opět blízko izraelské ambasády, na místě se našla zbraň a prázdné nábojnice a zasahovaly desítky policistů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvě exploze v blízkosti izraelského velvyslanectví v Kodani vyšetřuje dánská policie, v souvislosti s nimi ve středu odpoledne zadržela tři podezřelé muže. Oznámila to na sociální síti X. Nikdo podle ní nebyl zraněn a spojitost výbuchů s diplomatickou misí prověřuje. Uzavřená je ambasáda i nedaleká židovská škola.

„Na základě dvou výbuchů jsme přítomni v oblasti Strandagervej/Lundevangsvej. Nikdo nebyl zraněn, na místě provádíme prvotní šetření. Možné spojení s izraelskou ambasádou, která se nachází v oblasti, se vyšetřuje,“ uvedli k incidentu už ráno policisté.

„Dva muži byli zatčeni ve vlaku na kodaňském hlavním nádraží. Kromě toho jsme dnes krátce předtím zatkli jednoho muže na jiném místě Kodaně,“ napsala odpoledne policie.

Na ranní tiskové konferenci pak zástupce policejního inspektora Jakob Hansen doplnil, že exploze se odehrály v noci na dnešek, a potvrdil, že nikdo nebyl zraněn. Okolnosti policie prošetřuje, zůstává na místě explozí i na izraelské ambasádě, dodal Hansen. Na potvrzení spojitosti s izraelským velvyslanectvím je však podle něj zatím brzy, uvedla dánská veřejnoprávní stanice DR.

Izraelské velvyslanectví v Kodani je ve čtvrti s několika ambasádami a konzuláty dalších zemí. Ve stejné čtvrti se mimo jiné nacházejí ambasády Rumunska a Thajska, nedaleko je velvyslanectví Íránu a Turecka, píše DR.

V úterý večer švédská média informovala o možné střelbě poblíž izraelské ambasády ve Stockholmu. Na místě byla nalezena zbraň a prázdné nábojnice, zasahovaly desítky policistů. Policie uvedla, že nikdo nebyl zraněn a veřejnost není ohrožena, uvedla stanice TV4 Nyheterna.

Oba incidenty by mohly souviset s aktuálním konfliktem na Blízkém východě, který v posledních dnech nabral na intenzitě. Už skoro rok pokračuje válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy, v posledních dnech Izrael zesílil útoky proti hnutí Hizballáh v Libanonu, kam nyní také vstoupili izraelští vojáci. Írán, sponzor Hizballáhu, v úterý večer reagoval rozsáhlým raketovým útokem proti izraelskému území.

Doporučované