Hlavní obsah

Policie v Kodani vyšetřuje dvě exploze poblíž izraelského velvyslanectví

Foto: Shutterstock.com

Dánská policie vyšetřuje dvě exploze v Kodani. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Nikdo nebyl při explozích zraněn. Možná střelba se stala ve Stockholmu opět blízko izraelské ambasády, na místě se našla zbraň a prázdné nábojnice a zasahovaly desítky policistů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvě exploze v blízkosti izraelského velvyslanectví v Kodani vyšetřuje dánská policie. Nikdo podle ní nebyl zraněn a spojitost výbuchů s diplomatickou misí je prověřována, uvedla policie na síti X.

„Na základě dvou výbuchů jsme přítomni v oblasti Strandagervej/Lundevangsvej. Nikdo nebyl zraněn, na místě provádíme prvotní šetření. Možné spojení s izraelskou ambasádou, která se nachází v oblasti, se vyšetřuje,“ oznámili policisté na internetu.

Na ranní tiskové konferenci pak zástupce policejního inspektora Jakob Hansen doplnil, že exploze se odehrály v noci na dnešek, a potvrdil, že nikdo nebyl zraněn. Okolnosti policie prošetřuje, zůstává na místě explozí i na izraelské ambasádě, dodal Hansen. Na potvrzení spojitosti s izraelským velvyslanectvím je však podle něj zatím brzy, uvedla dánská veřejnoprávní stanice DR.

Izraelské velvyslanectví v Kodani je ve čtvrti s několika ambasádami a konzuláty dalších zemí. Ve stejné čtvrti se mimo jiné nacházejí ambasády Rumunska a Thajska, nedaleko je velvyslanectví Íránu a Turecka, píše DR.

V úterý večer švédská média informovala o možné střelbě poblíž izraelské ambasády ve Stockholmu. Na místě byla nalezena zbraň a prázdné nábojnice, zasahovaly desítky policistů. Policie uvedla, že nikdo nebyl zraněn a veřejnost není ohrožena, uvedla stanice TV4 Nyheterna.

Oba incidenty by mohly souviset s aktuálním konfliktem na Blízkém východě, který v posledních dnech nabral na intenzitě. Už skoro rok pokračuje válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy, v posledních dnech Izrael zesílil útoky proti hnutí Hizballáh v Libanonu, kam nyní také vstoupili izraelští vojáci. Írán, sponzor Hizballáhu, dnes v noci reagoval rozsáhlým raketovým útokem proti izraelskému území.

Doporučované