Hlavní obsah

Policie v Keni zatkla na protivládních protestech více než 270 lidí

Foto: Shutterstock.com

Protesty odsoudil také tajemník kabinetu vnitra Kithure Kindiki, který je označil za „orgie násilí“.

Demonstrující v Keni požadují odstoupení prezidenta Williama Ruta, na místech po celé zemi zasahují bezpečnostní složky. I přesto, že police zadržela více než 270 lidí, jsou na nadcházející dny naplánované další protesty.

Článek

Keňská policie zatkla více než 270 podezřelých osob, které se zapojovaly do trestní činnosti a na protestech se dle jejich slov „maskovaly za demonstranty“. „Bezpečnostní složky po celé zemi vytipovaly podezřelé osoby, u nichž bylo zjištěno, že se pod záminkou protestů dopouštějí trestné činnosti, a vzaly je do vazby,“ uvedlo Ředitelství pro kriminální vyšetřování (DCI) v prohlášení zveřejněném na X v úterý pozdě večer. Informoval o tom zpravodajský web televize Al Jazeera.

Demonstrace propukly kvůli kontroverznímu návrhu o nových daních, navrženým prezidentem Williamem Rutem. Ten sice od opatření později ustoupil, vlna nevole namířená proti jeho osobě ale ne. Protestující od té doby šíří kampaně proti jeho vládě, vyzývají prezidenta k odstoupení a na sociálních sítích používají hashtag „RutoMustGo“.

Ředitelství pro kriminální vyšetřování ve středu uvedlo, že 204 lidí podezřelých z výtržnictví bylo zatčeno v hlavním městě Nairobi, dalších 68 v jiných oblastech země. „DCI dále nasadilo svědomité vyšetřovatele v postižených regionech, aby pronásledovali ty, kteří byli zachyceni na kamerách a záznamech mobilních telefonů při násilném okrádání a ničení majetku nevinných občanů,“ dodalo v prohlášení.

Protesty odsoudil také tajemník kabinetu vnitra Kithure Kindiki, který je označil za „orgie násilí“ a varoval, že vláda zakročí proti každému, kdo se zapojí do „anarchického chaosu a krutého rabování“. Dále dodal, že vláda teroru proti keňskému lidu a beztrestnost nebezpečných zločineckých gangů musí skončit za každou cenu.

Pořádková policie v úterý na jednom z protestů použila slzný plyn a útočila na demonstranty házející kameny v centru Nairobi. Po celé Keni při rozsáhlých nepokojích zemřely nejméně dvě desítky protestujících. Ruto demonstranty vyzval k dialogu, ti ho ale opakovaně odmítli.

Keňská národní komise pro lidská práva (KNCHR) uvedla, že během dvoutýdenních shromáždění bylo zabito 39 lidí a 361 jich bylo zraněno. V pondělí komise rovněž odsoudila použití síly proti demonstrantům jako „nadměrné a nepřiměřené“.

Podle ČTK prezident Ruto společně s vládou v oficiálním prohlášení uvedl, že se musí důsledně rozlišovat mezi poklidně protestujícími a kriminálními živly, které se podle nich demonstrací zmocnily.

„Viděl jsem kluka, co demonstraci natáčel a byl tázán, z jakého je media. Než stihl odpovědět, byl natlačen do policejního auta a odvezen. Taky jsem viděl dítě, které kolem pouze procházelo. Bylo vytipováno, natlačeno do stejného auta a odvezeno. To jsou ty kriminální živly, které zadržely bezpečnostní složky?“ napsal do vlákna pod dnešní příspěvek Ředitelství pro kriminální vyšetřování novinář Korir Issa.

Na čtvrtek a neděli byly svolány další demonstrace.

Související témata:

Doporučované