Hlavní obsah

Policie v Chile zatkla dalšího hasiče podezřelého ze založení smrtícího požáru

Foto: Shutterstock.com

Lesní požár v únoru v Chile zabil 137 lidí. Ilustrační fotografie

Hasič chtěl být hrdinou, nyní ho zatkli kvůli podezření z účasti na založení únorového požáru, při kterém v Chile zemřelo 137 lidí. Další dva podezřelí – hasič a strážce parku – byli zatčeni již v květnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie v Chile zatkla bývalého hasiče kvůli podezření z účasti na rozsáhlém lesním požáru, který v únoru zabil 137 lidí, informuje BBC News.

Policisté obvinili 39letého muže z odpovědnosti za nejméně jeden ze čtyř požárů, které vypukly 2. února téměř současně v okolí města Viňa del Mar. Podezřelý pracoval pro Chilskou národní službu pro prevenci katastrof a sloužil jako dobrovolný hasič v době, kdy se v regionu Valparaíso šířilo několik požárů.

Policie sdělila, že muž založil oheň, protože chtěl být hrdinou, který pomáhá při mimořádných a nebezpečných událostech. Toho také docílil, protože ho místní média oslavovala jako „hrdinu“ poté, co úspěšně zkrotil požár ve svém okolí. Hasiči ho sice potrestali za to, že k ohni běžel, aniž by čekal na oficiální rozkazy, ale místní komunita ho za jeho rychlý zásah pochválila.

Jedná se o třetí osobu zatčenou v souvislosti s únorovým ničivým požárem. Další dva lidé, hasič a strážce parku, jsou ve vazbě od května. Prokuratura všechny tři muže podezírá, že plán zosnovali společně. Hasič zadržený v květnu uvedl, že se se strážcem parku dohodli, že by pro ně byly finančně výhodné přesčasy při hašení požárů. Dvaadvacetiletý mladík popsal, že zapaloval cigarety a zápalky házel z auta.

Požár vznikl v národním parku Lago Peñuelas. Plameny rozdmýchal silný vítr a vegetace, vysušená v té době extrémními teplotami, se rychle vznítila. Požár se rozšířil do kopců v okolí měst Viňa del Mar, Quilpué a Villa Alemana, kde zničil tisíce domů. V důsledku požárů zemřelo celkem 137 lidí, dalších 16 tisíc utrpělo finanční ztráty. Tamní úřady od počátku uváděly, že mají podezření na úmyslné založení ohňů.

Doporučované