Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pokud nebude plán pro ukončení války v Gaze, odejdeme z vlády, řekl Ganc

Foto: Profimedia.cz

Plán má podle Gance zahrnovat i ustanovení nové správy Gazy a brzký návrat obyvatel na sever oblasti.

aktualizováno •

Benny Ganc požaduje do tří týdnů schválit strategický plán pro ukončení války v Pásmu Gazy. Jinak jeho strana nebude podporovat koalici premiéra Benjamina Netanjahua. Ten jeho požadavky odmítl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat koalici premiéra Benjamina Netanjahua, nebude-li do tří týdnů schválen strategický plán pro ukončení války v Pásmu Gazy.

„Pokud si zvolíte cestu fanatiků a povedete celou zemi do propasti, budeme nuceni opustit vládu,“ řekl Ganc.

V projevu podle izraelských médií navrhl „komplexní akční plán se šesti cíli“, kterými jsou návrat rukojmích unesených Hamásem 7. října, ukončení vlády Hamásu v Gaze, demilitarizace Pásma, vytvoření nové vládní struktury, návrat Palestinců na sever Gazy do začátku září a práce na normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií.

Premiér Benjamin Netanjahu označil požadavky za eufemismy, které předznamenávají porážku Izraele, napsal deník Haarec. Také řekl, že je proti uznání palestinského státu v rámci dohody o sblížení se Saúdskou Arábií, kterou Ganc podpořil.

Agentura AP napsala, že Gancovo oznámení vyostřuje napětí ve vedení Izraele více než sedm měsíců po zahájení války s cílem vymýtit Hamás.

Doporučované