Hlavní obsah

„Pojídači psů a koček“ se po Trumpových slovech obávají o život

Foto: Profimedia.cz

Někteří příznivci Donalda Trumpa se fámě o Haiťanech pojídajících domácí mazlíčky rychle chopili a začali ji šířit dál.

Početná haitská komunita ve Springfieldu se cítí ohrožena poté, co o nich Trump rozšířil hororové fámy. „Nějakého šílence to může motivovat a přijde sem s puškou a začne střílet,“ svěřil se s obavami jeden Haiťan Seznam Zprávám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ani ekonomika, potraty nebo třeba útok na Kapitol. Nejvíc přehrávanou hláškou z nedávné americké prezidentské debaty se stala slova republikánského kandidáta Donalda Trumpa o tom, že přistěhovalci z Haiti ve městě Springfield v Ohiu pojídají svým sousedům kočky a psy.

Hláška začala žít svým vlastním životem na sociálních médiích. Někteří hudebníci ji zrepovali, jiní přidali rytmus reggae. Objevily se fotografie generované umělou inteligencí, na jedné například exprezident prchá s dvěma koťaty v rukou před rozzuřenými lidmi tmavé pleti. Nebo fotografie koček s červenými kšiltovkami na nichž stálo: Make Cats Safe Again (Aby byly kočky zase v bezpečí) v narážce na heslo Trumpovy kampaně a hnutí Make America Great Again (Aby byla Amerika znovu skvělá).

Sarkasmus a lidovou tvořivost stranou. Trumpovo prohlášení, které vyvrátili přímo zástupci města a nakonec i samotná šiřitelka této falešné zprávy, vystavilo Haiťany ve Springfieldu nebezpečí. Město obdrželo několik bombových výhrůžek a nakonec se minulý týden rozhodlo raději na pár dní uzavřít místní školy a úřady.

Seznam Zprávy se s jedním z tamních Haiťanů spojily po telefonu. Muž odmítl zveřejnit své jméno z obav o bezpečnost své rodiny. „Nějakého šílence to může motivovat a přijde sem s puškou a začne střílet,“ řekl Seznam Zprávám s tím, že bezpečnostní opatření zavedená vedením města schvaluje, v žádném případě je nepovažuje za hysterická.

Za takového šíleného střelce během krátkého rozhovoru označil některého z Trumpových oddaných stoupenců, který by mohl do města přijet a „začít po Haiťanech pálit“. Z města se zatím nechystá odejít a doufá, že se mediální zájem a hlavně konspirační teorie o jeho lidech a jeho samotném časem rozptýlí.

Reverend: Haiťané domácí mazlíčky nejedí

Komunita Haiťanů ve Springfieldu čítá odhadem 20 tisíc lidí z celkového počtu 70 tisíc obyvatel města. Starosta Rob Rue se nechal už dříve slyšet, že bez těchto přistěhovalců by město možná i zaniklo.

Znovuosidlování městeček a vesnic na středozápadě není novým fenoménem. Mexičané například vracejí život do enkláv ve státech Kansas nebo Nebraska. Imigranty do těchto odlehlých končin láká vidina práce, levného bydlení, života v přírodě a bezpečí.

Stejné důvody přivedly Haiťany do ohijského Springfieldu. Mnozí z nich utekli z vlasti, kterou z velké části ovládají kriminální gangy. Haiti navíc v posledních letech pustošily bouře, zemětřesení a další pohromy jako třeba epidemie cholery, je proto považováno za vůbec nejchudší zemi na západní polokouli. Lépe je na tom dokonce i Venezuela, která si už téměř dekádu prochází hlubokou ekonomickou, sociální a morální krizí.

Dozvuky prezidentské debaty

Prezidentská debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou se nesla v napjatém duchu a osobních útocích. Trumpova hláška o pojídání domácích mazlíčků se stala „hitem“ internetu. Podle většiny průzkumů debatu vyhrála viceprezidentka Harrisová.

„Často se o některé zemi říká, že je to peklo na zemi. Pro Haiti to platí stoprocentně,“ řekl Seznam Zprávám Robert Fatton, profesor mezinárodních vztahů a politologie na Virginské univerzitě, který má haitské kořeny. Pouští se přitom do kritiky politiků a jejich bezuzdné korupce. Politiku na Haiti profesor nazývá „pupkatou“.

„Jdete do politiky jen s tím, že si nezákonným způsobem nahromadíte bohatsví. Nejde o veřejnou službu, ale o byznys,“ dodává Robert Fatton s tím, že se politici často spřáhnou právě s všemocnými gangy. A ty obyčejné Haiťany terorizují.

Podle Fattona je tak logické, že Haiťané z ostrova Hispaniola, který Haiti sdílí s Dominikánskou republikou, houfně utíkají. Mnozí právě do USA.

Někteří z těchto přistěhovalců teď ale vnímají, že se ocitli v nebezpečí i na americkém středozápadě, v provinčním městečku v Ohiu. Podle reportéra agentury AP v tamní komunitě po Trumpově prohlášení a následných výhrůžkách panuje zmatení a frustrace. Útěchu nacházejí v místním kostele.

Tamní reverend Carl Ruby nedávno zahájil kázání nezvyklým proslovem. „Ježíš je s námi v pravdě a pravdou je, že Haiťané ve Springfieldu nejedí domácí mazlíčky a husy,“ citovala ho AP.

Trump přitvrzuje

Donald Trump při debatě sám přiznal, že zprávu o „požírání“ domácích mazlíčků viděl v televizi. Jako jedna z prvních fámu rozšířila obyvatelka města Springfield Erika Leeová. Ta na facebook umístila příspěvek o tom, že se její sousedce ztratila kočka, kterou chytili a snědli Haiťané. Sousedka Kimberly Newtonová přitom tuto historku slyšela od kohosi na ulici.

„Vymklo se to kontrole a není to něco, co bych chtěla způsobit,“ řekla Leeová stanici MSNBC s tím, že svého příspěvku na facebooku lituje a bojí se o bezpečnost svých sousedů, kteří přišli z Haiti.

Leeová vyjádřila zděšení nad tím, že se příspěvek stal základem pro konspirační teorie a projevy nenávisti. „Nejsem žádná rasistka,“ dodala s tím, že je míšenka (v žilách jí má kolovat černošská krev) a LGBTQ osoba.

Žádnou lítost nebo starost o bezpečí Haiťanů ve Springfieldu ale neprojevil Donald Trump, který odmítl svá slova vzít zpět. Naopak, v uplynulých dnech přidává. Oznámil například, že by v případě zvolení prezidentem začal s masivní deportací ilegálních migrantů ve městě Aurora v Coloradu a právě v ohijském Springfieldu.

Související témata:
Springfield

Doporučované