Hlavní obsah

Pohled z výšky: Útočník na Trumpa střílel ze 130 metrů, sniperům na dohled

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar, Profimedia.cz

Donald Trump bezprostředně po střelbě mezi příslušníky Tajné služby USA.

Z videí a fotek zachycujících střelbu na předvolebním mítinku Donalda Trumpa se dá vyvodit, z jaké dálky útočník zhruba střílel a v jaké pozici proti němu byli policejní snipeři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Modlíme se za uzdravení těch, kteří byli zraněni, a chováme ve svých srdcích památku na občana, který byl tak strašlivě zabit,“ napsal v neděli Donald Trump.

Exprezident a předpokládaný republikánský kandidát do listopadového boje o Bílý dům se v sobotu stal terčem atentátu.

Vyvázl s poraněním ucha, v přestřelce ale zemřel jeden z účastníků mítinku, další dva jsou v kritickém stavu v nemocnici. Po smrti je i dvacetiletý útočník.

Díky všudypřítomným kamerám a fotoaparátům, které neúspěšný atentát zachytily z mnoha úhlů, lze vydedukovat, odkud útočník střílel, jak to bylo daleko od pódia i kde v tu chvíli byli policejní snipeři.

Scéna vypadala zhruba následovně:

Foto: Seznam Zprávy

Přehled scény, na níž došlo k neúspěšnému atentátu.

K závěru, že scéna vypadala právě takto, došlo poměrně rychle hned několik médií včetně například deníku The New York Times, The Washington Post nebo britské veřejnoprávní stanice BBC. A může k němu dospět každý, kdo si projde obrazové materiály z atentátu a porovná je s mapou.

Je známo, že akce se konala na farmě ve městě Butler a z videí pořízených z vrtulníku po atentátu lze odvodit, na kterém místě stálo přesně pódium (souřadnice).

Pozice, kde byl zastřelen útočník, se dá vypátrat díky videu jednoho ze svědků, který zachytil atentátníkovo tělo na střeše budovy.

Ze samotného videa sice není hned jasné, o jakou budovu se jedná, ale stromy před ní a její barva se shodují pouze s tou, kterou vidíte označenou na grafice výše.

Vzdálenost mezi okrajem střechy této budovy a místem, kde stálo pódium, lze snadno změřit na mapě. Vychází na zhruba 135 metrů.

Stejně se dá vypátrat i pozice sniperů ochranky, jelikož i ty zachytilo video. Dokonce přesně v momentě, kdy střelba začala.

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar, Profimedia.cz

Policejní snipeři během mítinku v Butleru.

Selhání ochranky?

Tyto skutečnosti budou klíčové pro hodnocení ochrany, kterou Trumpovi poskytovala Tajná služba USA (Secret Service).

Z bezpečnostní komunity už zní kritika. „Je to nejbližší budova s ​​čistým výhledem na místo, kde bylo pódium. Jsem šokován, že na té střeše nikoho neměli,“ uvedl například pro CNN bývalý agent FBI Bobby Chacon.

Jeden ze svědků incidentu, Američan Greg Smith také řekl BBC, že si s přáteli všiml neznámého muže s puškou na střeše padesát metrů vzdálené budovy. Upozornil proto policisty, kteří se pohybovali v davu. Podle něj však zareagovali pozdě. „Stojím tam, ukazuju na něj dvě nebo tři minuty. Tajná služba se na nás přitom dívala ze střechy té stodoly,“ divil se, že Trumpa nechali dál řečnit.

Podle amerických médií bude tajná služba pravděpodobně čelit v této věci vyšetřování.

Co víme o útočníkovi?

Útočník podle anonymních zdrojů Washington Postu střílel poloautomatickou puškou AR-15.

Policie ho identifikovala jako dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse. Zatím není znám jeho motiv ani jestli měl komplice.

Crooks byl registrovaný člen Republikánské strany, navzdory tomu ale podle NYT záznamy o financování kampaní ukazují, že v roce 2021 daroval 15 dolarů projektu, který se snaží mobilizovat demokratické voliče.

Podle stanice NBC měl střelec na sobě triko propagující jeden z nejpopulárnějších videokanálů o zbraních. V roce 2022 promoval na střední škole Bethel Park High School, kde téhož roku převzal cenu 500 dolarů od Národní matematické a vědecké iniciativy.

Zlikvidoval ho speciální tým odstřelovačů zásahem do hlavy.

Doporučované