Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podobnou situaci jsme nikdy nezažili, hodnotí reportér výsledky voleb v JAR

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa během vyhlašování výsledků voleb. ANC získal nejméně hlasů od konce apartheidu.

Dosud dominantní Africký národní kongres nezískal dosud obvyklou nadpoloviční většinu mandátů. V Jihoafrické republice se tak musela rozjet povolební vyjednávání o vládě. Poprvé za 30 let.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlasy jsou sečteny. Jihoafričané sice v parlamentních volbách znovu dali největší důvěru Africkému národnímu kongresu (ANC), poprvé za 30 let to ale nestačí k pohodlnému sestavení vlády.

Strana získala jen 40 procent hlasů (a 159 z celkových 400 zákonodárců), což je méně, než kolik předpovídali i největší skeptici.

Na řadu tak přicházejí povolební jednání o potenciálních koalicích, která ale mohou nějakou dobu trvat.

Nabízí se možnost dohody s druhou v pořadí, Demokratickou aliancí (DA), které se podařilo získat zpět hlasy voličů, o něž přišla v minulých volbách.

Anebo s překvapením voleb, stranou uMkhonto we Sizwe (MK) bývalého prezidenta Jacoba Zumy, k níž s největší pravděpodobností část voličů ANC přešla.

„Pro JAR je to zcela nová zkušenost,“ říká jihoafrický politický reportér Paddy Harper. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, co stojí za propadem voličské přízně ANC i co od povolební situace v Jihoafrické republice čekat.

Předvolební průzkumy naznačovaly, že ANC získá méně hlasů než v předchozích volbách. Vy sám jste pro Seznam Zprávy nicméně tipoval, že to bude něco málo pod 50 procent. Další analytici uváděli přinejhorším 45 procent. Nakonec je to ale 40 procent. Je to pro vás překvapení?

Je to překvapení. Pro národ i pro politiky. Nejvíc nás ale všechny překvapilo, jak významně uspěla strana MK. Čekalo se, že získá hlasy, ale ne tolik.

Nakonec bude mít 58 poslanců ze 400, což je podstatně víc, než se některým stranám podařilo napoprvé získat. Do parlamentu tak kráčí jako silný hráč a rozhodně se dá předpokládat, že bude svou přítomnost dávat najevo.

Naopak důvodů, proč propadl ANC, je víc. Jedním z faktorů je skutečnost, že jeho voliči přešli k MK. V obecné rovině mu také nepomohlo, že se nedokázal v některých oblastech popasovat se zajištěním základních potřeb obyvatelům. Například v provincii KwaZulu-Natal se dlouhodobě potýkali s chybějícím přístupem k vodě. Ta jim netekla třeba měsíce.

Ke straně MK bych ještě řekl, že u ní nevíme, jak se bude v parlamentu chovat. Zda se zapojí do budování demokracie, nebo se ji bude snažit spíš podkopávat. Stojí především na Jacobu Zumovi, kterému je přes 80 let a není nesmrtelný. Nebude tak lehké stranu udržet.

Volby v JAR

Strana původně vedená Nelsonem Mandelou zůstává nejsilnější, ale zaznamenala výrazné ztráty, které mohou vést ke konci jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy.

V tuto chvíli už se řeší, jak by mohla vládní koalice vypadat. Kdo ji podle vás utvoří?

Všechny strany ustanovily vyjednávací týmy, všichni mluví se všemi a probíhají tvrdá jednání. Jediné, čím si můžeme být jistí, je nejistota.

ANC nicméně potřebuje jen 11 procent hlasů. To není zase tak těžké získat. Záležet tedy z mého pohledu bude především na ideologické debatě uvnitř ANC. Část například říká, že může spolupracovat s DA. Další část, že nikoliv.

Pro druhou nejúspěšnější stranu - DA - bude z mého pohledu těžké zformovat vládu. V neděli uvedla, že otevřela dveře jednání s ANC.

A co MK?

Jacob Zuma zpochybňoval výsledek už před volbami. Existuje tu tedy možnost, že jeho příznivci nebudou s výsledky spokojení a mohlo by k něčemu dojít. Policie i armáda jsou v pohotovosti a ještě to tak nějakou dobu zůstane.

MK zároveň uvedla, že o koalici bude jednat pouze, pokud v čele ANC nebude stát současný prezident Cyril Ramaphosa. To ale vítězná strana odmítá akceptovat.

Paddy Harper

Politický reportér Paddy Harper pracuje pro jihoafrický týdeník Mail & Guardian. Předtím pracoval pro jihoafrické noviny The Sunday Times a City a zpravodajský server City Press. Je držitelem prestižní novinářské ceny za investigativní žurnalistiku Taco Kuiper a novinářské ceny Standard Bank Sikuvile.

Foto: Z osobního archivu Paddyho Harpera

Politický reportér Paddy Harper.

Strany musí do dvou týdnů zvolit nového prezidenta. Kdo se jím podle vás stane?

To zatím nevíme, myslím si ale, že jím bude opět Cyril Ramaphosa. Nedokážu si představit, že by došlo ke zformování vlády (a následné volbě prezidenta) bez přítomnosti ANC. Není z mého pohledu možné vést vládu, kde není zastoupených 40 procent občanů, což představuje asi šest milionů lidí.

Jde ale o to, na jaké podmínky ANC přistoupí. Ví, o kolik přišel - politicky dosáhl dna.

Jakým směrem se podle vás bude JAR po volbách ubírat? Je toto hlasování přelomové?

Pro JAR je to zcela nová zkušenost. Třicet let stála v čele státu jedna dominantní strana, takže jsme žádnou podobnou situaci nikdy nezažili. Známe to jen z voleb v některých provinciích.

Prožíváme období, které je úzkostlivé, ale zároveň čas, kdy může politické vedení ukázat vyspělost, kterou země potřebuje. V poslední době měly přednost především zájmy strany.

Teď jsme ale z mého pohledu na dobré cestě.

Doporučované