Hlavní obsah

Počet nakažených E.coli v Americe vzrostl na 104. Bakterie byla zřejmě v cibuli

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek

Počet nakažených bakterií E.coli, kteří v září a v říjnu snědli hamburgery Quarter Pounder v restauracích McDonald's ve Spojených státech, se zvýšil na 104. Pravděpodobně nákaza pochází z cibule z jedné kalifornské firmy.

Článek

Úřad pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve své aktualizované zprávě uvedl, že mezi 12. zářím a 21. říjnem bylo nejméně 34 lidí hospitalizováno a u čtyř se rozvinul hemolyticko-uremický syndrom (HUS), který může způsobit selhání ledvin. Nakažení jsou ve 13 státech USA, v Coloradu jeden člověk po nákaze zemřel.

CDC se domnívá, že pravděpodobným zdrojem nákazy je čerstvá cibule nakrájená na plátky, která se dává do hamburgerů Quarter Pounder (v Česku známý jako McRoyal) a objevuje se i v dalších jídlech. Zeleninu do restaurací dodávala kalifornská firma Taylor Farms, se kterou už řetězec fastfoodů ukončil spolupráci.

„V tuto chvíli se nezdá, že by v souvislosti s touto epidemií v restauracích McDonald's přetrvávaly obavy o bezpečnost potravin. Je nepravděpodobné, že by se stažená cibule prodávala obchodům s potravinami nebo přímo spotřebitelům,“ uvedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

CDC také varoval, že počet nakažených by mohl nadále stoupat, neboť symptomy nemoci se obvykle projeví až po třech nebo čtyřech týdnech po konzumaci infikovaných potravin. Skutečný počet nakažených navíc může být vyšší, neboť část se jich vyléčí, aniž byli testováni na E.coli.

Bakterie E.coli může způsobit nebezpečný průjem a vést k selhání ledvin a dalším závažným zdravotním problémům. Podle CDC se touto bakterií ročně v USA nakazí přibližně 74.000 lidí, z nichž v průměru 2 000 skončí v nemocnici a 61 zemře.

Související témata:

Doporučované