Hlavní obsah

Po zřícení ledové jeskyně na Islandu zemřel turista, další dva se pohřešují

Foto: Jearu, Shutterstock.com

Výpravy do ledových jeskyní jsou na ledovci Breidamerkurjökull časté. Ilustrační fotografie.

Během prohlídky ledové jeskyně na jihu Islandu se zřítil led, který pod sebou uvěznil čtyři turisty. Jeden z nich neštěstí nepřežil, druhý skončil v nemocnici. Po dalších dvou záchranáři stále pátrají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na jihu Islandu se v neděli na ledovci Breidamerkurjökull zřítila ledová jeskyně poté, co se k ní vydala skupinka 25 turistů s průvodcem. Čtyři lidé zůstali pod ledem uvězněni, jeden z nich pod ledem zemřel. Druhý turista byl zraněn a převezen do nemocnice, jeho život není v ohrožení. Další dvě osoby se stále pohřešují, píše BBC.

Záchranáři museli v noci pátrací akce přerušit kvůli obtížným podmínkám. Informace o zřícení ledu získali už v neděli odpoledne. „Operace se zúčastnilo velké množství záchranářů a zasahujících,“ uvedla v pondělí policie. V jednu chvíli na místě zasahovalo 200 lidí, kteří se snažili pohřešované najít. V pondělí se na místo vrátily desítky záchranářů a očekává se příjezd dalších.

V projevu v islandské televizi vrchní inspektor Sveinn Kristján Rúnarsson upřesnil, že policii se nepodařilo dvě pohřešované osoby kontaktovat. Potvrdil, že všichni zúčastnění byli zahraniční turisté, a uvedl, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se výlet do jeskyně neměl uskutečnit, protože počasí bylo příznivé.

„Výlety do ledové jeskyně se konají téměř celý rok. Horští vůdci, kteří tyto výlety vedou, jsou zkušení, ale vždycky je možné mít smůlu. Nicméně věřím, že průvodci zvládnou vyhodnotit, kdy je bezpečné do jeskyně jít a kdy ne. Toto je živá země, takže se může stát cokoliv,“ řekl inspektor.

Doporučované