Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Po začátku války se stala symbolem ukrajinského vzdoru. Teď okupantům utekla

Ruští vojáci si měli do kapes dát slunečnicová semínka, radila žena.Video: X.com/Gerashchenko_en

„Přišli jste do mé země, jste okupanti a od této chvíle jste prokleti. Dejte si do kapsy slunečnicová semínka, aby vyklíčila, až tady zemřete!“ radila Svitlana Panková v březnu 2022 Rusům. Po více než dvou letech jim utekla.

Článek

Svitlana Panková se po celé Ukrajině proslavila v březnu 2022. Jen pár dnů po začátku plnohodnotné invaze přistoupila k jednomu z ruských vojáků s na první pohled nezvyklou radou, aby si dal do kapsy slunečnicová semínka.

„Přišli jste do mé země, jste okupanti a od této chvíle jste prokleti. Dejte si do kapsy slunečnicová semínka, aby vyklíčila, až tady zemřete!“ pravila tváří v tvář agresorům.

Pro mnohé se stala symbolem ukrajinského odporu proti ruské okupaci.

Její rodné město, přibližně devatenáctitisícový přístav Heničesk, leží na břehu Azovského moře, jen asi 20 kilometrů od Ruskem anektovaného poloostrova Krym.

Celé pobřeží Azovského moře ovládli Rusové hned v prvních dnech agrese. Heničesk se v listopadu 2022 dokonce stal dočasným administrativním centrem okupační správy části Chersonské oblasti.

Panková se okamžitě dostala pod dohled ruských speciálních služeb. Loni v červenci okupanti zveřejnili video, na němž je vidět, jak byla žena nucena se za svá slova na kameru omluvit.

Proti ženě dokonce zahájili trestní řízení podle paragrafu o extremismu a okupanti se ji chystali poslat do Ruska na exemplární soud. Server Novynarnia upozornil, že se tak dělo kvůli udání místních kolaborantů.

V pondělí ovšem web Rayon Henichesk napsal, že žena už není na okupovaném území. „Svitlana Panková, známá svou odvahou, už není pod okupací! Žena, která se stala symbolem vzdoru, již nebude ruskými okupačními orgány pronásledována a zastrašována,“ uvedl regionální server s tím, že jde o skvělou zprávu pro celou Ukrajinu.

Její příběh připomněl na síti X i bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Jsem velmi rád, že se jí podařilo dostat na svobodnou Ukrajinu! A věřím, že osvobodíme i její rodné město!“ napsal a přiložil ono již legendární video z března 2022, které ženu proslavilo.

Doporučované