Hlavní obsah

Razie v uprchlické ubytovně. Německá policie kvůli útoku zatkla druhého člověka

Foto: B.Dpunkt, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Německá policie dál pátrá po pachateli pátečního útoku v Solingenu, jeho identitu zatím nezveřejnila. V sobotu večer podnikla razii v ubytovně nedaleko místa tragédie a zatkla tam druhého člověka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německá policie stále pátrá po útočníkovi, který v pátek v západoněmeckém Solingenu zabil nožem tři lidi, osm dalších zranil a od té doby je na útěku. Policie zatkla jednoho člověka, ale nejde o pachatele. V sobotu večer zadržela další osobu při razii v uprchlickém centru.

Policie také vyzvala obyvatele města Solingen k opatrnosti. „Lidé v prostoru vnitřního města by měli být obezřetní,“ uvedl policejní mluvčí, kterého citují německá média.

Policie podle něj s velkým nasazením pátrá po útočníkovi, do Solingenu se sjelo množství jednotek včetně speciálních útvarů. Zároveň jsou vyslýchány oběti a svědci útočníkova řádění.

Co se v Solingenu stalo?

Solingen, ve kterém žije zhruba 160 tisíc lidí, v pátek slavil 650 let od založení. Podle deníku Bild se útok stal v pátek kolem 21:40 SELČ v centru města. Na náhodné kolemjdoucí se s nožem vrhal muž.

K činu došlo na tržišti s názvem Fronhof, kde se nacházelo pódium pro živou hudbu. Právě pod pódiem měl pachatel útočit na návštěvníky.

Útočník podle vyšetřovatelů zcela cíleně mířil obětem na krk. „Po vyhodnocení prvních obrazových důkazů předpokládáme, že šlo o velmi cílený útok na krk,“ řekl policejní ředitel spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Thorsten Fleiss.

Jeden ze svědků Lars Breitzke popsal pro lokální noviny Solinger Tageblatt, jak stál před pódiem a ocitl se v bezprostřední blízkosti útoku. „A pak se najednou jeden člověk jen metr ode mě skácel,“ uvedl. Nejdříve si prý myslel, že jde o opilého. Když se ale otočil, uviděl ležet další lidi na zemi v kalužích krve. On sám zůstal nezraněn.

Co se ví o pachateli?

Policie nevylučuje, že útočník mohl mít teroristický motiv, pravděpodobně jednal sám, ale vyšetřovatelé momentálně nevylučují žádnou verzi.

Policie ale zatím nezveřejnila podobiznu podezřelého, protože má rozcházející se informace o tom, jak vypadá.

„Nemohlo by se stát nic horšího, než že bychom vydali popis, požádali veřejnost o pomoc při pátrání a v průběhu vyšetřování by se ukázalo, že ten člověk ve skutečnosti vypadá úplně jinak,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Svědkové nicméně předtím uvedli, že pachatel měl arabské vzezření. Deník Bild napsal, že policie pátrá po muži „jižního vzhledu“ ve věku 20 až 30 let, vysokém 170 až 175 centimetrů. Pachatel je sportovní postavy a má krátce střižené husté vousy, byl oblečen v černém a na hlavě měl čepici.

Podle deníku Bild byla odpoledne pravděpodobně nalezena vražedná zbraň. Asi 200 metrů od místa činu vyšetřovatelé zajistili nůž. Policie později oznámila, že našla několik nožů, a teprve zjišťuje, jestli je mezi nimi vražedná zbraň.

List Welt am Sonntag s odkazem na policejní zprávu napsal, že jeden ze zraněných pachatele znal a že muž chodil do místní mešity. Podle svědka také útočník během činu volal „Alláh Akbar“, což arabsky znamená Bůh je veliký.

K odpovědnosti za útok se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. „(Náš bojovník) provedl útok jako odvetu za muslimy v Palestině a jinde,“ citovala z prohlášení teroristů agentura Reuters. Skupina své tvrzení nepodpořila žádnými důkazy.

Kdo jsou další zatčené osoby?

Prvního člověka policie zatkla v sobotu dopoledne. Jde o patnáctiletého mladíka, který podle vyšetřovatelů nenahlásil úřadům, že pachatel útok plánuje.

Svědci podle informací serveru Focus zaslechli, jak se zatčený mladík baví s údajným pachatelem, který měl říct: „Dnes všechny ubodám.“ Web časopisu Spiegel s odkazem na své zdroje napsal, že jde o občana Kyrgyzstánu, který žil údajně ve středisku pro uprchlíky.

Speciální komando německé policie pak v sobotu večer zasahovalo v uprchlické ubytovně asi 300 metrů od místa útoku. Policejní mluvčí agentuře DPA potvrdil, že při razii byla zatčena další osoba.

Podle dřívějších nepotvrzených informací deníku Bild jde o Syřana. Spiegel píše, že by mělo jít o svědka. Místní deník Solinger Tagblatt si všiml, že zatčenou osobu vyvedli zadním vchodem ubytovny.

Omezí Německo možnost nosit nože?

Spolková ministryně vnitra už delší dobu plánuje omezit možnost nosit nože na veřejnosti. Německá policie eviduje tisíce případů napadení nožem ročně.

Kdo jsou oběti útoku?

Zemřeli dva muži ve věku 67 a 56 let a žena ve věku 56 let, oznámila policie. Další podrobnosti o obětech nejsou známé.

Z osmi zraněných byli čtyři lidé zraněni vážně. „Máme vážně raněné - a doufáme, že brzy nebudou v ohrožení života,“ prohlásil Fleiss.

České Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi útoku v Solingenu byli čeští občané. Je ve spojení s místní policií, uvedla ČTK.

Jaké jsou reakce na útok?

Na útok postupně reagují němečtí politici na regionální i spolkové úrovni, včetně kancléře Olafa Scholze, a vyslovují soustrast obětem a jejich blízkým. „Útok v Solingenu je strašná událost, která mě velmi rozrušila,“ napsal kancléř.

„Bezpečnostní složky udělají všechno pro to, aby pachatele chytily a vyšetřily okolnosti útoku,“ ujistila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová ze sociální demokracie (SPD).

Scholzovi pak kondoloval i český premiér Petr Fiala. „Jsem hluboce zarmoucen útokem na německý festival v Solingenu, během kterého umírali a byli zraněni lidé,“ napsal na sociální síti X.

Památku obětí v sobotu uctili také fotbalisté německé bundesligy. K zápasu nastoupili s černými páskami na pažích.

Doporučované