Hlavní obsah

Po útoku na pláži v somálské metropoli zemřelo nejméně 32 lidí

Foto: MDart10, Shutterstock.com

Ilustrační snímek z pláže v Mogadišu.

K útoku se přihlásilo islamistické teroristické hnutí Šabáb, které je napojeno na síť Al-Káida.

Článek

Po explozi a střelbě na pláži a v hotelu v somálské metropoli Mogadišo v pátek večer zemřelo nejméně 32 civilistů. S odkazem na mluvčího policie to v sobotu uvedla agentura AFP. Dalších nejméně 63 lidí bylo zraněno, někteří z nich těžce.

Na sociálních sítích se šířily záběry, jak lidé v panice prchají z pláže, jiní leželi zakrvácení na písku. V pozadí byla slyšet střelba.

Ozbrojenci zaútočili na pláži Lido, která je mezi místními oblíbená a v pátek večer tam bývá mnoho lidí. Podle policejních zpráv střelbě předcházela exploze, když se odpálil sebevražedný atentátník. Další útočníci se pokusili vtrhnout do hotelu, ale stříleli i na lidi na pláži, kde se v době útoku procházelo nebo sedělo na písku mnoho obyvatel s přáteli či příbuznými. Přestřelky mezi policií a útočníky trvaly až do časných ranních hodin.

„Na ruce mám zranění od granátu,“ řekla agentuře DPA Shamso Abdiová, která trávila večer s přáteli v hotelu Lido Beach. Jeden z jejích přátel utrpěl zranění hlavy a byl v kritickém stavu. V hotelu podle ženy vypukla panika. „Všichni utíkali, aby si zachránili život,“ řekla.

Nemocnice v Mogadišu žádají o darování krve, aby mohly ošetřit mnoho zraněných. Někteří příbuzní mrtvých návštěvníků pláží a hotelů zveřejňují na sociálních sítích fotografie svých blízkých, zatímco jiní zoufale pátrají po informacích o místě pobytu přátel nebo příbuzných, o jejichž osudu nic nevědí.

Islamisté ovládají oblasti v některých částech Somálska. Z hlavního města byli ale v posledních letech vytlačeni. Přesto se tam stále objevují útoky na vládní instituce a hotely či restaurace, kde podle islamistů převládá západní životní styl. V červenci například zahynulo 11 lidí při teroristickém útoku na restauraci v době finále fotbalového mistrovství Evropy.

Doporučované