Hlavní obsah

Po Ukrajině zahájilo rozhovory o vstupu do EU i Moldavsko

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Jen několik hodin před Moldavskem zahájila rozhovory o svém přistoupení také Ukrajina. Moldavsko se obává, že by se mohlo dostat do ruského hledáčku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moldavsko v úterý zahájilo rozhovory o svém přistoupení k Evropské unii. Informovala o tom agentura Reuters po konci dnešní první mezivládní konference nejprve s Kyjevem a poté také s Moldavskem. Za historický den pro zemi, kterou Rusko stále považuje za součást své sféry vlivu, označil dnešek moldavský premiér Dorin Recean. Jen několik hodin před Moldavskem oficiálně zahájila rozhovory o přistoupení k EU i Ukrajina.

Recean již při příchodu na jednání označil dnešek za „historický den pro Moldavsko v historicky významné době pro Evropu“. Za dobrou zprávu pro lidi na Ukrajině, v Moldavsku a v celé Evropské unii označila start přístupových rozhovorů s oběma zeměmi dříve také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Od roku 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajině, čelilo sousední Moldavsko několika krizím. Ty podle Reuters příležitostně vyvolávaly obavy, že by se země mohla dostat do ruského hledáčku, od zbloudilých raket dopadajících na jeho území až po energetickou krizi vyvolanou poté, co Moskva přerušila dodávky plynu.

„Jsme velmi zasaženi brutální válkou Ruska na Ukrajině a vzájemně si pomáháme v bezpečnostních otázkách, ale také ve vstupu do EU a budeme v tom pokračovat,“ řekl Recean.

Související témata:

Doporučované