Hlavní obsah

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident vyvázl se škrábnutím

Foto: Profimedia.cz

Donalda Trumpa odvádí z místa, kde na něj vystřelil atentátník.

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví a které lehce zranily i exprezidenta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze záběrů z místa je vidět, jak se Trumpa hrozícího pěstí a s uchem a tváří od krve snaží ochranka odvést do bezpečí. Střelba je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky.

Trump z místa brzy po střelbě odjel v eskortě. Exprezident je po incidentu v bezpečí, řekl podle televize CNN mluvčí Tajné služby Spojených států (USSS) Anthony Guglielmi. Trumpův mluvčí Steven Cheung řekl, že bývalý prezident je v pořádku a podrobil se lékařské kontrole.

Trumpa hned po výstřelech obklopili osobní strážci a odvedli ho z pódia, z něhož se chystal pronést projev. Na nedaleké střeše byli podle agentur vidět ostřelovači. Trump byl odvezen a policie začala zábavní park, v němž se akce konala, záhy vyklízet.

Exprezident Trump je po incidentu v bezpečí, uvedl šéf USSS, která má na starosti ochranu politiků. „Tajná služba zavedla ochranná opatření a bývalý prezident je v bezpečí,“ potvrdil Guglielmi a dodal, že úřady incident vyšetřují.

Trumpův mluvčí Cheung uvedl, že exprezident je v pořádku. „Prezident Trump děkuje pořádkovým složkám a prvním zasahujícím za jejich rychlé kroky během tohoto odporného činu. Je v pořádku a je na prohlídce v místním lékařském zařízení,“ dodal mluvčí.

Reportérka deníku The Washington Post na síti X uvedla, že kromě dvou mrtvých je jeden další člověk v kritickém stavu. Trump podle ní při střelbě utrpěl odřeninu.

O střelbě je průběžně informován i prezident Joe Biden, který je Trumpovým demokratickým volebním vyzyvatelem. Biden v televizním prohlášení k událostem vyzval k ukončení politického násilí a potvrdil, že Trump je patrně v pořádku. Řekl také, že s ním chce ještě večer hovořit. „V Americe není místo pro tento druh násilí. Je to nechutné,“ řekl prezident a dodal, že je o záležitosti podrobně informován. „Každý to musí odsoudit,“ zdůraznil šéf Bílého domu.

Biden rovněž uvedl, že se za Trumpa, jeho rodinu i všechny účastníky mítinku modlí. Vyjádřil také vděčnost tajné službě ta to, že Trumpa dostala do bezpečí.

Podle agentury Reuters zdroj z Bidenovy kampaně uvedl, že nyní přerušuje komunikaci a pracuje na urychleném stažení televizních šotů.

Doporučované