Hlavní obsah

Po kritice ze strany státu Rusko zažívá výpadek YouTube

Foto: Shutterstock.com

YouTube je jednou z posledních významných platforem umožňující svobodu projevu v Rusku. Ilustrační fotografie.

V Rusku byly hlášeny tisíce výpadků služby YouTube. Hromadný výpadek platformy pravděpodobně souvisí se stupňující se kritikou ze strany státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské internetové monitorovací služby zaznamenaly hromadný výpadek dostupnosti serveru YouTube, poté co tamní úřady zesílily kritiku platformy, informuje agentura Reuters.

Ruská internetová monitorovací služba Sboi.rf uvedla, že v Rusku byly nahlášeny tisíce výpadků služby YouTube. Uživatelé tvrdí, že k YouTube mají přístup pouze prostřednictvím virtuálních privátních sítí (VPN). Ani reportéři agentury Reuters v Rusku se nedokázali připojit, webové stránky však podle nich byly dostupné přes některá mobilní zařízení.

Společnost Google na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovala, neodpověděl ani ruský státní úřad pro dohled nad komunikacemi Roskomnadzor.

YouTube je jednou z posledních významných platforem umožňující svobodu projevu na ruském internetu. Objevují se na něm příspěvky odpůrců Kremlu, které byly z jiných v Rusku populárních sociálních médií z velké části odstraněny.

Alexander Chinštejn, šéf parlamentního výboru pro informační politiku, minulý měsíc varoval, že rychlost YouTube klesne až o 70 procent. „Jde o nezbytný krok namířený nikoli proti ruským uživatelům, ale proti administrativě cizího zdroje, který se stále domnívá, že může beztrestně porušovat a ignorovat naši legislativu,“ uvedl. Později Chinštejn ze zpomalení obvinil společnost Google, která podle něj neinvestovala do ruské infrastruktury.

YouTube toto tvrzení odmítl. Mluvčí platformy sdělil, že společnost si je vědoma toho, že někteří lidé v Rusku nemají k YouTube přístup. „Nebylo to způsobeno žádnými technickými opatřeními z naší strany,“ uvedl.

Doporučované