Hlavní obsah

Po jmenování nového vůdce Hamásu se v Gaze ozývají obavy a kritika

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár.

Nový vůdce teroristického hnutí Hamásu je radikál a hlavní strůjce loňského říjnového krvavého útoku na Izrael. Podle obyvatel Gazy je i kvůli své tvrdohlavosti nevhodnou volbou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tvrdohlavý muž, nevhodná volba nebo vrchol nejistoty, komentovali obyvatelé Pásma Gazy volbu nového vůdce teroristického hnutí Hamás, jímž se stal dosavadní šéf této militantní skupiny v Gaze Jahjá Sinvár. Napsala to agentura AFP, podle které volba Sinvára, známého radikála a hlavního strůjce krvavých útoků na Izrael z loňského 7. října, do čela Hamásu dává jen malou naději na příměří.

„V této kritické fázi nebylo jmenování Sinvára do čela Hamásu vhodné. Mohlo by to mít negativní důsledky na několika úrovních, zejména zastavení nepřímých jednání s Izraelem s cílem dosáhnout příměří na palestinském území,“ uvedl 35letý Ibráhím abú Dáka.

Další obyvatel Gazy, Bákir Karkaz, byl ještě pesimističtější. „Válka v blízké budoucnosti neskončí, protože Izrael odmítá Sinvára (…), tvrdohlavého muže, který nemůže ustoupit,“ řekl. „Je to bojovník, jak může dojít k vyjednávání?“ řekl Muhammad Šaríf. „Nyní jsme na vrcholu nejistoty a nechceme nic jiného než ukončení války,“ dodal tento 29letý Gazan.

Sinvár v čele politického křídla organizace nahradí Ismáíla Haníju zabitého v Teheránu při úderu, který Hamás i Írán shodně připisují Izraeli. Sinvár je jedním z nejhledanějších mužů Izraele, který otevřeně říká, že ho chce odstranit, jak zopakoval izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

Abú Dáva z Rafahu, města na jihu malého palestinského území, vysídlený do centrálního Dajr Balahu, je také znepokojen: „Izrael zabil vyjednavače Haníju. Co se stane s bojovníkem Sinvárem? Jeden z představitelů Hamásu prohlásil, že jmenování Sinvára vyslalo Izraeli „silný vzkaz“, že hnutí „zůstává na cestě odporu“.

Doporučované