Hlavní obsah

Pluk Azov zajal ruského vojáka podezřelého z vražd ukrajinských zajatců

Foto: Generální štáb Ukrajiny/Facebook

Ilustrační snímek.

Vraždu třech zajatců ze začátku září vyšetřuje ukrajinská prokuratura. Dopadený voják podle Ukrajinců popisoval i to, jak Rusové na frontě zabíjí vlastní vojáky.

Článek

Ukrajinská brigáda Azov společně se 49. útočným praporem zajala jednoho z ruských vojáků podezřelých z vraždy tří ukrajinských válečných zajatců v Doněcké oblasti, píše server Ukrajinska pravda. Brigáda o tom informovala na síti X.

Připojila video s dronovými záběry zaznamenávající vraždu zajatců. Součástí je také záznam z výslechu dopadeného ruského vojáka. Podle brigády vypovídal o opakovaných vraždách zajatců, kterých se dopustila jeho jednotka. Není jasné, za jakých okolností Rus vypovídal.

Zajatý voják ale mluvil i o tom, jak Rusové zabíjí vlastní vojáky, kteří se odmítají účastnit takzvaných „mlýnků na maso“, masových útoků, během nichž ruská armáda čelí značným ztrátám.

K zastřelení trojice ukrajinských válečných zajatců v Doněcké oblasti, z jejichž vraždy je muž podezřelý, došlo začátkem září. Případ vyšetřuje ukrajinská prokuratura.

Podle její zprávy vyšli tehdy tři vojáci ze sklepa domu se zdviženýma rukama, když se k nim přiblížili ruští vojáci. Ti jim přikázali, aby si lehli na zem obličejem dolů, a poté je zastřelili, popisuje server Ukrajinska pravda.

K incidentu se už dřív na síti Telegram vyjádřil ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Prohlásil, že se ruští útočníci zabitím neozbrojených ukrajinských vojáků dopustili válečného zločinu. Na takové chování skutečně pamatují ženevské úmluvy.

Lubinec vyzval mezinárodní společenství, aby zaznamenalo tato porušení ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci a mezinárodního humanitárního práva.

Vraždění zajatců označil za nepřijatelné porušování lidských práv. „Zároveň je chování ruské armády tolerováno jejím nejvyšším vedením. Proto je nutné každý zločin zaznamenat a prověřit a řádně potrestat,“ dodal.

Doporučované