Článek
Sdružení Guild of Fine Food (GFF), které ve Velké Británii zastupuje 12 000 podniků, se obává, že evropští dodavatelé specializovaných potravin, jako jsou sýry a maso, přestanou v důsledku další byrokracie pro dovážené zboží dodávat do Spojeného království.
Od středy totiž platí nová hraniční pravidla, která vyžadují, aby všechny dovážené středně a vysoce rizikové produkty, mezi něž patří maso a mléčné výrobky a většina rostlin, byly zasílány s vývozními zdravotními osvědčeními.
Nové požadavky vyvolaly všeobecné obavy, že by mohly vést k tomu, že někteří menší dodavatelé se kvůli dodatečným nákladům vzdají vývozu do Spojeného království. Podle deníku The Guardian jde o největší změny ve způsobu, jakým Spojené království dováží potraviny a rostlinné produkty z EU od svého odchodu z jednotného trhu v lednu 2021.
„Obávám se, že skončíme s nákupem a prodejem pouze masově vyráběných produktů. Dočkáme se konce menších a zajímavějších výrobků, které jsou v konečném důsledku pro planetu lepší?“ vyjádřil se výkonný ředitel GFF John Farrand.
Farrand pro The Guardian uvedl, že zatímco velké supermarkety a velké vyvážející podniky budou mít finanční zázemí a zdroje pro další zajištění dodávek, menší maloobchodníci a velkoobchodníci nikoli. V Británii proto panují obavy, že ke spotřebitelům se tak dostane pouze omezený sortiment a někteří menší prodejci specializující se na specifické zboží budou dokonce muset zavřít.