Hlavní obsah

Planeta právě zažila tři nejteplejší dny historie v řadě

Foto: LCV, Shutterstock.com

Lidé v rumunské Bukurešti se chladí ve vedru v pondělí, což byl podle vědců z pohledu celé planety nejteplejší den od počátku měření.

Teplota vzduchu na naší planetě tento týden opakovaně přepisovala rekordy. Tři dny od neděle do středy jsou nejteplejší v historii měření.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě v neděli platil za rekordně teplý den co do světové průměrné teploty vzduchu 6. červenec 2023, kdy průměr vycházel na 17,08 ºC. Od té doby byl tento rekord ale hned třikrát překonán.

Unijní služba Copernicus, která sleduje vývoj globálního klimatu pomocí satelitů, nejprve oznámila, že v neděli byl rekord překonán o jedinou setinu stupně, a nová nejvyšší průměrná globální denní teplota za celou historii měření od roku 1940 tak byla 17,09 ºC.

Pondělí ale bylo ještě teplejší. Průměr teploty vzduchu z celé planety vyšel na 17,16 ºC, takže rekord byl znovu přepsán.

Další den sice pondělní rekord už nepřekonal, ale s průměrnou teplotou 17,15  ºC se zařadil na druhé místo (jde o předběžné číslo, které by se mělo oficiálně potvrdit v následujících hodinách).

To znamená, že planeta tento týden zažila rovnou tři nejteplejší dny od roku 1940.

„Jsme opravdu v neprobádaném území. Klima se přitom dál otepluje a je jisté, že v příštích měsících a letech uvidíme další rekordy,“ řekl k tomu v tiskové zprávě šéf klimatické služby programu Copernicus Carlo Buontempo.

Ještě víc než rekordní dny ale podle něj na problém klimatické změny upozorňuje poslední zhruba rok. „Co je ale opravdu ohromující, je velikost rozdílu teplot posledních 13 měsíců s předchozími rekordy,“ řekl Buontempo, který stejně jako mnozí jeho kolegové opakovaně upozorňuje, že pro klimatologii jsou zásadní dlouhodobá pozorování, a ne až tak krátkodobé výkyvy.

Dlouhodobý trend je přitom jasný - všech 10 nejteplejších let v historii měření se vyskytlo v poslední dekádě. Hlavní příčinou oteplení jsou lidmi vyprodukované skleníkové plyny.

Buontempo pro SZ: Teplejší dobu naše civilizace nezažila

Podrobně klimatické události posledního roku rozebral šéf klimatické služby programu Copernicus v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co bylo před rokem 1940?

Ve srovnání s obdobím před 150 lety je současný svět (data za rok 2023) v průměrné globální teplotě vzduchu teplejší už o 1,45 ºC.

Současná klimatická změna je ale rychlejší a výraznější než jakékoliv jiné oteplení v mnohem delší historii:

Shrnutí všeho, co víme o vývoji klimatu v dobách, kdy ještě nebyly teploměry a meteorologické stanice, si můžete přečíst v tomto článku.

Doporučované