Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Pět lidí skončilo na intenzivní péči,“ říká ředitel kanceláře o havárii na Islandu

Foto: Evgenii Bakhchev, Shutterstock.com

V nemocnicích skončilo 12 lidí, z toho pět na jednotce intenzivní péče. V autobuse cestovalo 20 Čechů a průvodce s řidičem. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Tající asfalt by byly z naší strany čisté spekulace. Nebyli jsme na místě, říká o příčině nehody ředitel cestovní kanceláře Adventura, která zájezd pořádala. Nyní čeká na výsledek oficiálního vyšetřování.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pátek se v severní části Islandu převrátil autobus s celkem dvaadvaceti Čechy. Zranilo se dvanáct lidí, z toho pět skončilo na jednotce intenzivní péče," řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel CK Adventura Petr Novotný.

Máte konkrétnější informace k havárii, která se stala v pátek na Islandu, či zraněným?

Momentálně nemáme nové informace. Situace podléhá islandské policii.

O jaký konkrétní zájezd s vaší CK se jednalo?

O zájezd Za krásami Islandu.

Komunikujete s rodinami raněných v Česku?

Komunikujeme telefonicky. Klientům, kteří neměli k dispozici telefon, jsme ho zapůjčili, aby si mohli zavolat. Případně když se nám někdo ozval, jsme je informovali nebo provázali. Dneska když někdo ztratí telefon, je problematické navázat kontakt, jelikož si lidé nepamatují čísla na sebe, a to je v tomto ohledu náročnější, ale všude tam, kde to bylo potřeba, se nám to podařilo.

Je možné, že havárii zapříčinil tající asfalt, jak o tom spekulovala některá islandská média?

Nebyli jsme osobně na místě a čekáme na vyjádření islandské policie, byly by to z naší strany totiž čisté spekulace, pokud bychom se k tomu teď vyjádřili. Proto čekáme na výsledek oficiálního vyšetřování.

A na Islandu je nyní teplo?

Musel bych se podívat, jaké je dneska, ale teď bylo poměrně krásné počasí. Island se na svém severním cípu dotýká polárního kruhu, tudíž je počasí ovlivněné částečně Arktidou. Z jihu je obeplouván Golfským proudem, který ho zároveň ohřívá, proto je tam příjemněji než například v sousedním Grónsku. Je srovnatelné s Norskem.

Pokračujete na místě s dalšími zájezdy?

Bezprostředně následující zájezd jsme zrušili a klienty jsme informovali, budeme jim po dohodě vracet veškeré prostředky.

Jak to funguje s náklady na péči zraněných?

Toto se řeší v rámci cestovního pojištění léčebných výloh, které by všichni cestující do zahraničí měli mít. My jim toto cestovní připojištění nabízíme v rámci služeb při nákupu zájezdu a veškeré věci jsou hrazeny z tohoto pojištění. Nejen léčebné výlohy, ale i převoz záchrannou službou, tedy i vrtulníkem, a následný převoz například do České republiky.

Doporučované