Hlavní obsah

Pentagon: Z tankeru zasaženého Húthíi v Rudém moři může unikat ropa

Foto: Shutterstock.com

Húthíové zasáhli protilodní střelou ropný tanker patřící Řecku a plující pod panamskou vlajkou. Ilustrační fotografie.

Tanker, na který minulý týden zaútočili jemenští povstalci Húthíové v Rudém moři, stále hoří a nedá se vyloučit, že z něj uniká ropa. V tom případě by šlo o jednu z největších ropných katastrof v historii.

Článek

Americký Pentagon varoval, že tanker zasažený jemenskými povstalci Húthíi stále hoří a může z něj unikat ropa, informuje BBC. Pokusy o záchranu lodi MV Sounion, která pluje pod řeckou vlajkou, byly zmařeny Húthíi, kteří pohrozili dalšími útoky, dodává Pentagon.

Loď převáží více než 150 000 tun ropy, tedy jeden milion barelů a v případě úniku by se jednalo o jeden z největších úniků v historii.

Íránem podporovaní Húthíové, kteří ovládají velkou část Jemenu, útočí na lodě v Rudém moři pod záminkou podpory Palestinců ve válce mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy. Za posledních 10 měsíců údajně potopili dvě lodě a zabili nejméně dva členy posádky. Tvrdí, často nepravdivě, že se zaměřují pouze na lodě spojené s Izraelem, USA nebo Spojeným královstvím.

25 členů posádky MV Sounion zachránila francouzská válečná loď, která je převezla do Džibuti. Ropný tanker Húthíové později znovu napadli a zveřejnili video, na kterém ho zapálili.

Ministerstvo zahraničí USA vyjádřilo znepokojení nad útoky směřovanými na tanker. Varovalo před možným únikem ropy, který by byl čtyřikrát větší než katastrofa lodi společnosti Exxon Valdez v roce 1989, kdy u pobřeží Aljašky unikla ropa z celkem 257 000 barelů.

Jak Húthíové ohrožují světový obchod

Přečtěte si o problémech, které způsobují húthíjské útoky na lodě v Adenském zálivu a v Rudém moři:

Související témata:

Doporučované