Hlavní obsah

Pařížská prokuratura obvinila režiséra Jacquota ze znásilnění dvou hereček

Foto: Profimedia.cz

Režiséra Benoît Jacquot je od pondělí ve vazbě.

Benoîta Jacquota ve středu pařížská prokuratura obvinila ze znásilnění dvou hereček. Jacquot byl už od pondělí ve vazbě, stejně jako další filmař Jacques Doillon. Na Jacquota je podáno už třetí obvinění vůbec, všechna ale odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský filmový režisér Benoît Jacquot byl dnes obviněn ze znásilnění dvou hereček. Z rozhodnutí pařížské prokuratury zůstane filmař pod dohledem soudu, což v praxi znamená omezení pohybu a dohled po dobu vyšetřování. Pařížská prokuratura to sdělila agentuře AFP. Jacquot, kterému je 77 let, obvinění odmítá.

Jacquot byl už od pondělí ve vazbě, stejně jako další filmař Jacques Doillon. Jacquot je obviněn, že v roce 2013 znásilnil herečku Julii Royovou a v letech 1998 až 2000 znásilňoval herečku Isild Le Bescovou. V případě Royové je filmař obviněn také z násilí a sexuálního napadení.

V odděleném případě znásilnění v rámci partnerského vztahu s těmito herečkami bude mít podle rozhodnutí soudu Jacquot status asistovaného svědka, což je zvláštní institut francouzského trestního práva, který v českém právním řádu nemá obdobu. AFP to vykládá jako mírnější přístup vůči filmaři.

Jacquota již dříve ze znásilnění obvinila herečka Judith Godrècheová, s níž měl filmař dlouholetý vztah na přelomu 80. a 90. let. Poměr začal v době, kdy bylo Godrècheové 14 let a Jacquotovi 40. Godrècheová se stala hlavní tváří kampaně proti sexuálnímu násilí a obtěžování Me Too ve Francii.

Jacquot začal u filmu jako asistent režie, k jeho snímkům patří Deník Komorné, Markýz de Sade nebo Tři srdce. Jeho díla získala několik nominací na evropských filmových festivalech, nikdy však nezvítězila.

Související témata:
Benoît Jacquot

Doporučované