Hlavní obsah

Provoz TGV ochromili žháři. „Koordinovaná sabotáž,“ řekl francouzský premiér

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci SNCF kontrolují vysokorychlostní trať v Croiselles, jednom z míst, kde došlo k sabotáži.

aktualizováno •

K incidentům došlo pár hodin před slavnostním zahájením olympijských her v Paříži. Doprava by se do běžného režimu měla vrátit až v pondělí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik nejvytíženějších železničních tratí ve Francii se v pátek časně ráno stalo terčem žhářských útoků.

Informoval o tom dopravce SNCF s tím, že jeden z činů se podařilo zmařit, přesto byl provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí silně narušen.

„Některé vlaky na klasických tratích odkláníme, ale velký počet jich budeme muset zrušit,“ sdělila SNCF podle deníku Le Figaro.

Dopravce později dodal, že sabotáž ovlivní nejméně 800 tisíc lidí, z toho čtvrt milionu v regionu Île-de-France. A požádal cestující, aby svou cestu odložili a vůbec nejezdili na nádraží.

„Postižení cestující budou kontaktováni e-mailem nebo textovou zprávou,“ napsala společnost na svém profilu na síti X.

Ředitel SNCF Jean-Pierre Farandou kolem poledne upřesnil, že útočníci založili oheň v tunelech, kudy vedou optická vlákna, jež strojvedoucím poskytují informace o bezpečnosti na tratích. „Existuje obrovské množství svazků kabelů. Musíme je opravovat jeden po druhém. Je to manuální práce vyžadující stovky lidí,“ citovala ho agentura AFP.

K sabotážím podle serveru Le Monde došlo v Croisilles, aby byl zablokován směr ze severu, v Courtalainu pro atlantický směr a také v Pagny-sur-Moselle, odkud se řídí provoz na východě země.

Útok se naopak podařilo zmařit ve Vergigny, kudy míří vlaky jihovýchodním směrem. Domnělé žháře tam zhruba hodinu po čtvrteční půlnoci vyrušili železničáři.

Na vyšetřování se podílejí všechny zpravodajské služby. Podobně dříve útočila krajní levice, řekl nejmenovaný zdroj agentuře AFP.

Opravy až do pondělí

Pařížská prokuratura oznámila, že v souvislosti se žhářskými útoky zahájila vyšetřování. Premiér v demisi Gabriel Attal na závěr krizového jednání na ministerstvu dopravy vyzval k opatrnosti ohledně totožnosti pachatelů.

„Vyšetřování teprve začíná,“ řekl kanálu LCI. „Co víme, je, že tato operace byla připravena a koordinovaná a že byly zaměřeny klíčové body, což ukazuje znalost sítě.“ Zároveň prohlásil, že nemůže o pachatelích či jejich motivaci prozradit více.

Opravy podle SNCF zaberou přinejmenším několik dní a provoz by měl být v plném rozsahu obnoven v pondělí.

Deník Le Monde upozornil, že v současné době není nic, co by útoky spojovalo se zahájením olympijských her, jejichž slavnostní ceremoniál se má v Paříži konat večer.

Ministryně sportu a olympijských a paralympijských her Amélie Oudéaová-Casteraová televizi BFM TV řekla, že narušení vlakových linek je „určitým druhem koordinované sabotáže“. Vláda podle ní vyhodnotí dopady na cestující, sportovce i delegace. „Toto jsou (olympijské) hry sportovců, nikoliv vlády,“ prohlásila s tím, že kdo jde proti hrám, hraje proti své zemi.

Ministr dopravy Patrice Vergriete na sociální síti X napsal: „Důrazně odsuzuji tyto kriminální činy, které ohrozí odjezdy mnoha Francouzů na dovolenou.“

V pátek dopoledne bylo na čas evakuováno i mezinárodní Basilej-Mylhúzy-Freiburg. Důvodem byla nahlášená bomba. Nešlo o první podobný případ - ze stejných důvodů bylo v uplynulých měsících vyklizeno hned několikrát.

AKTUALIZACE: Zprávu jsme rozšířili v celém rozsahu.

Doporučované